Szárnyal a forint – Mi történt?

A dollár újabb 2,5 éves csúcsra erősödött hajnalban 1,08 közelében az euróval szemben 1,0830-nál, azaz kitartóan erősebb a zöldhasú az 1,0880-as technikai szint letörése óta. Ez elvileg kedvezőtlen hír lenne a forintnak is, mint feltörekvő piaci deviza, de a magyar fizetőeszköznél most egyedi,  nagyobb sztori mozgatja az árfolyamot tegnap óta, az MNB felőli váratlan és határozott jelzések hatására.

Amint több cikkben is megírtuk: az MNB alelnöke azt jelezte, hogy az inflációs cél elérése érdekében minden eszközt kész bevetni a jegybank, igaz előbb a swapállomány mozgatásán keresztül a likviditást igyekszik leszorítani, hogy a bankközi kamatok emelkedésével tovább drágítsa a forint elleni spekulációt, aztán ha ez sem vezet eredményre, akkor a márciusi inflációs jelentés és kamatdöntés idején majd jöhet akár nagyobb döntés is.

Ezek az üzenetek, illetve az, hogy drágult a forint elleni pozíciók felvétele és megtartása (naponta számolják el a megemelkedő bankközi kamatok mellett a fenntartott pozíció költségét) együttesen elkezdte erősíteni a forintot. Tegnap 339 felettről gyorsan bukott 337-ig az árfolyam, aztán délután 337-338 között hullámzott az árfolyam, onnan jött most le 336 közelébe.

A dollár árfolyama tegnap reggel még 313 közelében járt és bár a dollár erősödött a nemzetközi piacokon, a forint ereje miatt a dollár/forint jegyzések a 310,3-ig süllyedtek.  

Péntek estére van beírva a hitelminősítői naptárba a Fitch és a Standard & Poor’s, ami azt jelenti, hogy ekkor felülvizsgálhatják a magyar adósbesorolásukat. A szakértők többsége nem számít módosításra, épp az egy fokozattal a többiek alatt lévő Moody’s esetében lenne talán a legnagyobb esély a felminősítésre vagy a kilátás javítására, de a Moody’s esetleges lépése a hitelminősítői naptár szerint csak néhány hét múlva lehetséges majd.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.