Szabadságolások az ünnepek körül

Közelednek az ünnepek, illetőleg a naptári év vége. Érdemes így áttekinteni, hogy a munkáltatóknak a szabadság kiadása terén milyen kötelezettségei vannak. Ennek keretében azt is bemutatjuk, hogy a szabadság mely esetekben tolható át a következő évre. Lássuk akkor a tudnivalókat!

Mikor tolható át szabadság 2020-ra?

A szabadságot a munkavállaló meghallgatását követően a munkáltató adja ki. Ez azt is jelenti, hogy a munkáltató felelős azért is, ha a szabadság nem került teljes mértékben kiadásra. Fő szabály szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, hiszen annak funkciója a munkavállaló pihentetése. Éppen ez az alapja annak is, hogy a szabadság pénzben nem váltható meg. A következő esetekben tolható át szabadság 2020-ra:

A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év, azaz 2020. március 31-éig adhatja ki. A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett szabályszerűen kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. Ebben az esetben a szabadságot 2020. január 8. napjáig ki kell adni. 2020. december 31. napjáig adható ki az életkori pótszabadság, ha ebben a felek 2019-ben megállapodnak. Végezetül 2020. március 31. napjáig adható ki kollektív szerződés rendelkezése alapján a szabadság egynegyede.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen esetben van joga a munkáltatónak a munkavállaló visszahívására, szabadságának megszakítására, mi történik, ha a munkavállalónak van szabadsága, de azt nem kapja meg, illetve megtudhatja azt is, hogy mi a helyzet a 14 nap egybefüggő szabadsággal!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.