Svájc óriási mentőcsomagot hirdet, hogy ne omoljon össze a gazdaság

A svájci pénzügyminiszter szerint tovább növelhető a kisvállalkozások számára nyújtott, 20 milliárd svájci frankos (21 milliárd dolláros) államilag támogatott sürgősségi hitelek alapja. Az ennek keretében nyújtott hitelezés a múlt héten vette kezdetét, és a programra máris harmincezer jelentkezést regisztráltak.

Ueli Maurer szerint készek mindezt növelni; hozzátéve, hogy a kormány kész annyit költeni, amennyi szükséges. A pénzügyminiszter szerint növelik az eladósodottságot a munkahelyek megmentése érdekében.

Svájcban a nem élelmiszer boltok mellett a színházakat, az éttermeket és a fitnesztermeket is bezárták a koronavírus járvány megfékezése érdekében. Svájcban recesszió jöhet, és a cégek a 2008-as válság alatt látottnál is nagyobb arányban szeretnének részt venni a kormányzat csökkentett munkaidő-programjában.

A UBS számításai szerint a korábban bejelentett 20 milliárd frankon túl a svájci kormányzat nagyjából további 145 milliárd frankot költhet el, amivel még nem kerülne veszélybe az ország AAA-hitelbesorolása.  

(Bloomberg)

Címlapkép forrása: Athanasios Gioumpasis/Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.