Sumákolt a katás cég: bevasalható-e rajta a büntetőadó?

Katás társaság nem tájékoztatta a megrendelőt, hogy kisadózó, miközben az ügylet ellenértéke jócskán meghaladta a 3 millió forintot. Jogosult-e a vevő a katás bt.-től követelni, hogy térítse meg a több millió forint adóterhet, esetleg levonhatja-e az adóra esőre részt a számla kiegyenlítendő összegéből? – kérdezte olvasónk. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Egy társaság 8 millió forintért megrendelt egy feladat elvégzését egy bt.-től. A bt. szerződéskötéskor nem közölte, hogy katás vállalkozás. Ha erről a tényről csak a teljesítést követően, a kiállított számlából szerez tudomást a megrendelő, akkor is a vevőt terheli a 3 millió forint feletti részt érintő 40 százalékos adókötelezettség? Ha igen, akkor – a kötelező tájékoztatás elmaradása miatt – követelhető-e jogosan a katás bt.-től a megrendelőt terhelő 2 millió forint adóteher megtérítése, esetleg jogosult-e a vevő levonni az adóra eső részt a számla kiegyenlítendő összegéből? – kérdezte olvasónk. Hozzátette: korántsem közömbös, hogy a feladat elvégzése 8 vagy 10 millió forintba kerül, ennek tudatában másik vállalkozóval szerződött volna.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 13. paragrafusának (2) bekezdése szerint 2021. január 1-je óta a kisadózó vállalkozásoknak tájékoztatniuk kell kifizetőjüket kataalanyiságukról. Ezt a szerződéskötéskor írásban kell megtenniük. Ha a kataalanyiság megszűnik, illetve újra keletkezik, annak időpontjáról ugyancsak tájékoztatniuk kell a katásoknak a velük szerződésben álló kifizetőt, még a változást megelőzően.

Ha a kisadózó a kifizetővel 2021. január 1. előtt kötött szerződést, és a partneri viszony 2021-ben is fennáll, a kifizetőt a katás vállalkozásnak írásban, 2021. január 15-éig kellett tájékoztatnia (Katv. 32/E § (2) bekezdése).

A nyilatkozat elmulasztásával kapcsolatban viszont nem tartalmaz jogkövetkezményt a Katv., a kisadózó vállalkozás az adózás rendjéről szóló törvény általános szabályai szerint mulasztási bírsággal szankcionálható.

Az érintett mulasztás ugyanakkor nem változtat a kifizetőt terhelő adófizetési kötelezettségen. A nyilatkozat elmulasztásával okozott kár megtérítésére az általános polgári jogi szabályok szerint van lehetőség.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.