Sokat jelent, ha egy vállalat K+ F támogatáshoz jut

Egy friss felmérés a 10-és 100 millió forint közötti magyar és uniós, valamint kutatás fejlesztési támogatást elnyerő vállalatokat és azok eredményeit vizsgálta. Eszerint a K+F támogatásban részesülők jelentősen nagyobb növekedést értek el 5 éves távon, mint azok, akik nem jutottak ilyen pénzhez.

A Via Credit közel 18 ezer olyan céget vizsgált meg, amelyek a 2005-2019 időszakban 10 és 100 millió közötti magyar és uniós, valamint K+F pályázati pénzhez jutottak. A támogatás elnyerését megelőző három, illetve az azt követő öt évet elemezték.

Az elemzésből kiderült, hogy a támogatások döntő többségét mikro- és kisvállalkozások kapták, közép- és nagyvállalatok csupán 15 százalékot tették ki. A mikrovállalkozások átlagosan 28 millió forint, a kisvállalkozások 33 millió, a középnagyságúak 38, míg a nagyvállalatok 48 millió forint támogatáshoz jutottak a 100 millió forint alatti támogatási programokban.

Gyorsabb növekedés K+ F támogatás után

A vállalatok átlagosan 31,5 millió forint K+ F támogatást kaptak. Öt év alatt átlagosan 1 forint támogatásra 36,6 forint bevételnövekedést értek el és 5,9 forinttal nőtt az EBITDA-juk. Hárommillió forint támogatásonként pedig átlagosan 1 fővel emelte a munkatársaik számát.

Papadimitropulosz Alex, a Via credit ügyvezetője kiemelte, hogy az Opten adataival összevetve kiderült, hogy a K+F támogatásban részesülő cégek jelentősen nagyobb növekedést értek el 5 éves távon, mint azok, akik nem jutottak ilyen pénzhez.

(Fotó: depositphotos.com)

(Fotó: depositphotos.com)

Azon vállalkozásoknál, akik már nyertek bármilyen EU-s támogatást, az árbevétel változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 17,8, ezzel szemben csupán 3,4 azoknál, akik nem jutottak támogatáshoz. Akik K+F támogatást nyertek, azok 36,6 forint bevételnövekedést értek el.

Azon vállalkozások, akik már nyertek bármilyen EU-s támogatást, az EBITDA változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 2,4, míg csupán 0,6 azoknál, akik nem nyertek semmilyen támogatást. Aki K+F támogatást nyert, az 5,9 forinttal növeli az EBITDA-ját minden 1 forint támogatás után.

A cégméret is hatással van az eredményekre. A közép és nagyvállalatok messze jobban teljesítenek, mint a mikrók és kicsik; előbbieknél jelentősen nagyobb a támogatás utáni 5 évben az árbevétel és az EBITDA változás.

Ha jobban belegondolunk a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő. Azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a több tízmilliós támogatás. „Nem életszerű, hogy egy mikrovállalkozás ilyen nagy támogatásra többtízmilliós nyereséggel válaszoljon. Azt tapasztaltuk, hogy a statisztikát leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották” – mondta Papadimitropulosz Alex.

A Via Credit azt is kimutatta, hogy azok a vállalatok, amelyek több elnyert támogatással is rendelkeznek valamivel jobb mutatókat tudnak felmutatni; mint az egyszeri támogatásban részesülők.  Előbbieknél az árbevétel változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 46,1, utóbbiaknál 28,5. Ugyanígy, előbbieknél az EBITDA változás mértéke 1 forint támogatáshoz képest 6,8, míg 5,1 azoknál, akik egyszer jutottak K+ F-hez.

„A KKV besorolást is vizsgálva azt látjuk, hogy változó az eredmény, a mikro- és nagyvállalatoknál előnyös a több támogatás, a kis- és középvállalatoknál fordítva.” – tette hozzá a Via Credit szakértője.

A támogatás árbevétel, saját tőke, EBITDA, személyi jellegű ráfordítás és egy főre eső támogatáshoz viszonyított aránya jelentősen tudja befolyásolni azt, hogy a vállalat jövőjét hogyan befolyásolja a kapott pénz.

„Kidolgoztunk egy olyan képletet, aminek ha a vállalkozás megfelel, akkor valószínű, hogy gazdaságilag nagyon sikeres projektet tud megvalósítani. Léteznek olyan összefüggések a többezer nyertes vizsgálata alapján, amik jó K+F ötlet esetén a cégmérettel összefüggésben a legmagasabb megtérülést, hasznot eredményezik”-  tette hozzá a Via Credit szakértője.

Hozzászólások lezárva.