Soha nem látott szuperkölcsönök érkezhetnek nyáron Magyarországra

Kiemelt téma lesz ez a Portfolio április 1-jei Hitelezés 2020 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

Hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A Bankszövetség a Bank360 kérdésére megerősítette, hogy valóban megkezdődött a bankok és a jegybank között az egyeztetés a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön minősítés kidolgozására. Az új terméktípus várhatóan nyáron lesz elérhető. Az egyeztetések tényéről egyébként már a szervezet legutóbbi sajtótájékoztatóján is volt szó.

Milyenek lesznek a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök?

A Bank360.hu tapasztalatai alapján a személyi kölcsönök terén is azok a termékek lehetnek “nyerők”, amelyek nemcsak olcsók és kiszámíthatóak, de digitálisan, online is villámgyorsan elérhetők az ügyfelek számára. Banki algoritmusok segítségével

ezeket a hiteleket az ügyfél bankszámlamúltja alapján akár egy órán belül is elbírálhatja a bank (feltéve, hogy a társintézmények pl. KHR-rendszer is elérhető), onnantól pedig perceken belül a folyószámlán lehet az igényelt összeg.

Három nagybank (OTP, KH, CIB) kínál ma ilyen online személyi hitelt, nagyon kiforrott rendszerrel, akár idegen banki ügyfeleknek is. Mellettük a Cofidisnél érhető még el 100 százalékban online hiteligénylés 24 órán belüli folyósítással, videós azonosítással, illetve a Provident kínál mobiltelefonon keresztül 30 perces elbírálással hitelt. 

A Bank360.hu szerint érdemes a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) hitelek feltételrendszeréből kiindulni, amikor meg akarjuk vizsgálni, hogy milyen lehet majd a minősített személyi kölcsön. Ebből kiindulva arra számítanak, hogy

 • csak fix kamatozású,
 • forint alapú,
 • nagyjából 13 százalékos kamatfelár alatti maximálással
 • legfeljebb néhány napos átfutási idővel

igényelhető termékek szerezhetik majd meg a minősítést. Arra is számítani lehet, hogy az átláthatóság jegyében a hitelekhez szükséges dokumentáció minden banknál ugyanolyan lesz.

Hol tartanak a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek?

Az MNB minősítése nem újdonság: a személyi kölcsönök várhatóan a harmadikak lehetnek a sorban a lakáshitelek és a lakásbiztosítások után. 2017 nyara óta kínálnak minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket (MFL) a bankok, idén tavasszal pedig a biztosítók jöhetnek elő minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításaikkal (MFO), a minősítésre január 10-e óta pályázhatnak. E termékek célja jellemzően a piaci verseny fokozása a fogyasztóvédelem erősítésével.

Az MNB adatai szerint a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek aránya az elmúlt negyedévekben már csaknem kétharmad volt a kereskedelmi bankok által kihelyezett új lakáshitelek körében.

Hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A lakáshitelek esetében az alábbiak a minősítés fő kritériumai, a személyi kölcsönök esetében is hasonlókra számíthatunk:

 • Kizárólag olyan törlesztés megengedett, melynek során egyenlőek a havi törlesztőrészletek (annuitásos törlesztés).
 • A kamatperiódus hossza 5, 10, 15 év lehet, vagy a futamidő végéig tartó kamatrögzítés alkalmazása elvárt.
 • A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap.
 • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap.
 • A hitelező által választott referencia- értékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot.
 • A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak.
 • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft.
 • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

  Hitelezés 2020

  Kiemelt téma lesz a személyi kölcsönök piaca a Portfolio Hitelezés 2020 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztálni.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.