Soha nem látott kölcsönök érkeztek az elmúlt hetekben Magyarországra

Három banknál elérhető már

Már hat intézmény Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) forgalmazására benyújtott pályázatát bírálta el pozitívan a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így 2021 első felében széles körben elérhetővé válhatnak az MSZH termékek – közölte a jegybank. A Portfolio kérdésére elárulták:

eddig az OTP, a Takarékbank, az Erste, a Cofidis, a Cetelem és a Budapest Bank nyerte el a minősítést, közülük az OTP, az Erste és a Cetelem már forgalmazza az újfajta személyi kölcsönt.

Mivel az eddig a minősítést elnyert pénzügyi intézmények piaci részesedése a személyi hitelpiac mintegy kétharmadát lefedi, ezért várhatóan az idei évben megkötött személyi kölcsönszerződések meghatározó részét már a minősített termékek adják majd – közölték megkeresésünkre. A jegybanknál úgy vélik, a minősített hitelek elterjedése a verseny erősödését eredményezheti, támogathatja a megfelelő ügyféltájékoztatást, a hitelezéshez kapcsolódó határidők rövidülését, valamint ösztönözheti a teljeskörű online hitelfelvételi folyamatok széleskörű elterjedését. Jelenleg nincs elbírálás alatt álló Minősített Személyi Hitel pályázat a Magyar Nemzeti Banknál.

Minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (MSZH) Magyarországon
Pályázatot benyújtott intézmény neve Minősítés megszerzésének dátuma
OTP Bank Nyrt. 2020.11.17
Takarékbank Zrt. 2020.12.22
Erste Bank Hungary Zrt. 2020.12.23
Cofidis Magyarországi Fióktelepe 2020.12.30
Magyar Cetelem Bank Zrt. 2020.12.31
Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. 2021.01.14
Forrás: MNB, Portfolio  

Az MSZH termékek esetében a hitelnyújtóknak biztosítaniuk kell az online ügyintézés lehetőségét a teljes hitelnyújtási folyamatot lefedve, az azonosítástól kezdve a hitelbírálaton és a folyósításon keresztül az előtörlesztési szándék bejelentéséig. Online hitelfelvétel esetén az intézmények az MSZH termékek tekintetében folyósítási díjat nem számíthatnak fel. A minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb július 1-től kell biztosítaniuk a teljeskörű online hitelnyújtás lehetőségét. A hitelnyújtói ajánlatok pártatlan, nagy pontosságú összehasonlítását az MNB által üzemeltetett MSZH Összehasonlító oldal is támogatja – hívta fel a figyelmet a jegybank.

A minősített fogyasztóbarát személyi hitelek egyik kritériuma, hogy maximális kamatfeláruk nem haladhatja meg 500 ezer Ft hitelösszegig a 15%-ot, míg 500 ezer forintot meghaladó hitelösszeg esetén a 10%-ot (a további feltételeket lásd alább).

Ahogy augusztusban írtunk róla, tízből kilenc intézmény tavaly nyáron elérhető személyi kölcsöne megbukott volna a vizsgán már a kamata alapján is, ha akkor kellett volna az MNB feltételeinek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt adni a minimálbérnél alig jobban kereső ügyfeleknek. Az 500 ezer forintnál nagyobb hitelt felvevő alacsony jövedelmű ügyfelek azonban a minősítéssel akár több százezer forintot is nyerhetnek a teljes visszafizetendő összegben. További részletek erről:

A fenti megállapításunkat lényegében az MNB akkori válasza is alátámasztotta, ezt írták: összességében – természetesen a hitel összegétől és az ügyfél jellemzőitől függően – a hitelfelvételhez és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak és jutalékok tekintetében tízezer forintos nagyságrendben mérhető a megtakarítás a minősített termékekkel,

a kamatok mérséklődése pedig egy hárommillió forintos hitelösszeg esetén 200-400 ezer forintot is kitehet a visszafizetendő összeg tekintetében.

Az MSZH-kölcsönök jellemzői

Akkor nyerhetik el a hitelezők termékei a minősítést, ha megfelelnek az alábbi feltételeknek:

 • Felhasználási cél: szabad felhasználásra és/vagy már meglévő hitel kiváltására is igényelhető.
 • Futamidő: a konstrukció maximum 7 év futamidő mellett nyújtható.
 • Kamatozás: az ügyleti kamat és ezáltal a havi törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt változatlan.
 • Kamatmaximum: a referenciaérték (jellemzően az állampapírok vagy a bankok közötti kamatcsere-ügyletek hozama) feletti maximális kamatfelár nem haladhatja meg 500 ezer Ft hitelösszegig a 15%-ot, míg 500 ezer Ft-ot meghaladó hitelösszeg esetén a 10%-ot.
 • Folyósítási idő: papír alapú szerződéskötés esetén 3 munkanap, online szerződéskötés esetén 2 munkanap alatt kerülhet sor a folyósításra.
 • Folyósítási díj: összege „hagyományos” papír alapú szerződéskötés esetén a folyósított hitelösszeg maximum 0,75 %-a, míg online szerződéskötés esetén a folyósítási díj nem számítható fel.
 • Előtörlesztési díj: maximális mértéke az előtörlesztett összeg 0,5 %-a, 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén pedig díjmentes.
 • Egyéb szerződéskötés, díjköteles szolgáltatás: ilyenek igénybevételére a fogyasztó nem kötelezhető.
 • Kamatkedvezmény: ennek elérése érdekében lehetősége van az ügyfélnek hitelfedezeti biztosítás kötésére, díjköteles számlanyitásra, illetve jövedelme egy meghatározott részének rendszeres érkeztetését vállalhatja. A hitelezőnek az ajánlatban transzparensen be kell mutatnia a kedvezményre jogosító szolgáltatások költségét, kamatkedvezmény megvonása pedig nem lehet végleges.
 • Egységes szerkezetű dokumentáció: hirdetmény, ajánlat, terméktájékoztató és a benyújtandó dokumentumokat tartalmazó ellenőrző lista kell, hogy benne legyen.
 • Elérési csatornák: bankfiókban, teljeskörű online hitelfelvétel során, illetve közvetítőn keresztül. A bankoknak biztosítani kell a teljes körű online ügyintézés lehetőségét.
 • Online ügyintézés: í minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb július 1-től elérhetővé kell tenni az online hitelezés teljes folyamatát.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.