Semmire sem elég az Orbán-kormány mentőcsomagja

A regisztrált szálláshelyek kétharmada egy fillér támogatást sem kap a kormánytól. A kiosztott 15 milliárd forint pedig a fele annak, amennyit például az osztrák-módszer alapján ki kellett volna osztania.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A cikk eredetileg laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán jelent meg. 

Általánosnak mondható vélemény a turisztikai ágazatban, hogy az a mentőcsomag, amit még november 9-én jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, semmire sem elég. Mit tartalmazott a kormányzati segítség?

  • szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket, turistákat viszont nem fogadhatnak
  • szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történő foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele lesz, hogy a munkavállalót nem bocsátják el és megkapják a fizetésüket.

Lapunk által megkérdezett szállodások szerint ez az intézkedés annyiban igazságos, hogy a vidékiek és a budapestiek sem járnak jól vele. Vidéken gyakorlatilag nincs üzleti vendég, ellenben kicsit magasabb volt a foglaltság, míg Budapesten még akadhat üzleti turizmus, de a foglaltság sokkal alacsonyabb volt, mint vidéken.

Azt Tállai Andrástól, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkárától lehet tudni, hogy a kormányzati kompenzáció pontosan mennyi is lett. A politikus még november 22-én árulta el, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint novemberre

  • 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek,
  • ami több mint 11 ezer szálláshelynek
  • közel nettó 15 milliárd forint értékű támogatást jelent.

Ez első hallásra soknak tűnhet, de alaposabban megvizsgálva ezeket a számokat, már változhat az összkép. Egyrészt tudni kell, hogy az MTÜ 2019-ben indította útjára a turizmus eddigi legjelentősebb és legátfogóbb informatikai fejlesztését, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot. Az NTAK rendszerén keresztül naprakészen, online látja 1111 szálloda, 1728 panzió, és több mint 31 ezer magánszálláshely adatait. Ez tehát 34 ezer szálláshelyet jelent.

Tállai András viszont csak 11 ezer szálláshelyet említett, tehát a szálláshelyek kétharmada alapból nem kap egy fillér támogatást sem. Ennek sok oka lehet. Eleve sok szálláshely már az első hullámban bezárt és azóta ki sem nyitott, másrészt például a Balaton vidékén szeptember közepe táján vége a szezonnak és májusig nem nyitnak ki. Természetesen olyan is lehet, hogy egy szállás ugyan nyitva van, de senki nem foglalt oda, így támogatást sem kap.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Hozzászólások lezárva.