Rosszabb a helyzet, mint tavaly a fesztiválszervezők szerint: segítségre van szükségük

Mi is a járvány kiszolgáltatottjai vagyunk, és rosszabb a helyzet, mint tavaly, mivel erre az évre egyelőre tervezhetetlen a rendezvények lebonyolítása – hívta fel a figyelmet a Magyar Fesztiválszövetség elnöke. Márta István zeneszerző, a nagy sikerű Művészetek Völgye fesztivál alapítója mindazonáltal reméli: akár már májusban elkezdődhett a fesztiválszezon, bár szerinte ebben a turisztikai, a gazdasági és a kulturális kérdésekben érintett szaktárcák integrált segítsége nagy előrelépést jelentene.

2020-ban elmaradt a fesztiválok hatvan százaléka, harminc százalékuk meghirdetett időpontját augusztusra vagy szeptemberre tolták, további tíz százalékukat pedig eleve idén tartanák meg – írja a Magyar Nemzet. A bevételkiesés több száz milliárd forintnyi, ám a felbontott szerződések, a nemzetközi kapcsolatrendszerek, a szakembergárdák és a közönségbázis szétesése viszont már felbecsülhetetlen anyagi és presztízsveszteséggel jár. Ezt a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége, a Music Hungary és a fesztiválszövetség elnökei ja­nuár végén állapították meg online évértékelőjükben.

Mivel idén még nehezebbek a körülmények, szükségesnek tartjuk a fesztiválok megrendezésének mielőbbi műfajspecifikus szabályozását, hogy megkezdődhessenek a programok előkészületei

– jegyezte meg Márta István. Jelezte: továbbra is számítanak a járulék- és bértámogatásokra, emellett indokolt lenne egy, a fesztiválokra vonatkozó biztosítási szabályzat kidolgozása is. A szövetség képviselője szerint segítené a legszélesebb rétegeket elérő szórakoztató szegmens fennmaradását a kulturális áfa öt százalékra csökkentése is arra az időszakra, amikor már újra tartanak fesztiválokat. Ez ahhoz is hozzájárulhat, hogy a költségvetésnek jelentős bevételt termelő területen stabilizálódjon a cégek munkahelyteremtő és munkaerőt megtartó ereje

Márta István szerint az eltelt idő a szervezők szempontjából egyre vészesebb lesz, és mivel napról napra változik a járványhelyzet, az érintettek az anyagiakon túl pszichésen is erős terhelés alatt állnak. A kényszerűen fékezett piaci szereplők amiatt is aggódhatnak, hogy a háttérmunkások, az alvállalkozók, a beszállítók irányából is bármikor bedőlhet a rendszer.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

<!–

–>


Hozzászólások lezárva.