Rohamosan csökkenhet a munkavállalók száma

Trend FM, 2019. szeptember 25., 16:27

Az ipar, a munkahelyek, a termelő üzemek hatékonyságának javítása a szakszervezetek célja.

Ugyanis még a legjobb alkalmazottak sem tudnak megfelelően teljesíteni, ha a munkakörnyezetük ezt gátolja-  hangsúlyozta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Palkovics Imre azt mondta, javaslatcsomagot dolgoztak ki a Munkaadók- és Gyáriparosok Országos Szövetségével a munkaerőhiány enyhítésére. Ebben cselekvési tervet fogalmaznak meg a munkaadók részére.

A legfontosabb javaslatok:

– Folytatni kell a közfoglalkoztatás további szűkítését azokra, akik valamilyen ok miatt nem alkalmasak a versenyszférában való foglalkoztatásra. Becslések szerint azonban mintegy 30-40 ezer fő képzéssel és célzott intenzív programokkal alkalmassá tehető a versenyszférában való munkavégzésre.

– A közalkalmazottakat foglalkoztató nagy ellátó rendszerek hatékonysága alacsony. Szükség lenne az intézmények technikai színvonalának jelentős növelésére, a munkaszervezés javítására. Ezzel nemcsak az ellátás színvonala javulna, hanem várhatóan jelentős munkaerő is felszabadulna.

A gyáriparosok szerint 200-250 ezer ember hiányzik a magyar gazdaságból, az ország demográfiai helyzete miatt pedig azzal kell számolni, hogy évente 40 ezerrel csökken a munkavállalók száma.

Palkovics Imrét Andor Attila kérdezte.

Hozzászólások lezárva.