Richard Branson követi Muskot, sikeresen kilőtt egy rakétát

Áttörést jelenthet az űriparban Richard Branson Virgin Orbit nevű cégének friss sikere. A mai napon sikerült az űrbe juttatni a vállalat repülőjéről indított rakétát.

Szombaton a Csendes-óceán felett 10 kilométeres magasságban kilőtték a rakétát, aminek aztán sikerült elérnie a Föld körüli orbitális pályát. A Virgin Orbit küldetése során 10 műholdat állítottak pályára – írja az amerikai Forbes.

Richard Branson cégének már régóta célja volt, hogy egy Boeing 747-esről juttasson fel az űrbe egy rakétát, ami a jövőben költséghatékonyabb lehet, mint a földről fellőni például egy műholdat.

A Virgin Orbit 2020. májusi, legutóbbi kísérlete kudarcba fulladt, amikor egy hiba miatt nem érte el a rakéta az űrt, bár sikeresen levált a repülőgépről.

A projektre több, mint 1 milliárd dollárt költöttek el. A Virgin Orbit kapott is érte bőven kritikát, hiszen Rihard Branson Virgin Atlantic nevű légitársaságát is komolyan sújtották a koronavírus gazdasági hatásai. Több mint 3000 alkalmazottukat bocsátották el.

A Virgin Orbit első ügyfelei között a NASA mellett olyan magáncégek is megjelenhetnek, mint az olasz SITAEL.

Borítókép: Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója. // Fotó: Virgin Galactic Facebook

Hozzászólások lezárva.