Rengeteg vaddisznó pusztulhatott el Budakeszin a sertéspestis miatt

Tömegesen pusztultak el a vaddisznók a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen, értesült a 444. Az elpusztult állatok száma a 170-et is meghaladhatja, a vaddisznók halálának oka vélhetően a sertéspestis volt.

A portál megkereste a Nébih-et, a hatóság válaszában az információk többségét megerősítette.

Valóban találtak elhullott vaddisznókat a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén. Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható. Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek. Az országos főállatorvos elővigyázatosságból, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését. Ez zajlik jelenleg – írták.

Szeptember 18-án írtuk meg, hogy az Agrárminisztérium javaslata szerint a sertéspestissel fertőzött területeken le kellene ölni minden háznál tartott sertést, mert túl nagy kockázatot jelentenek az ágazat egészére, illetve az exportra nézve. A hvg.hu birtokába került tervezetet viszont jegelhetik, mivel a radikális járványügyi lépés politikai hatásai is lehetnek, ez pedig az önkormányzati választás előtt rosszul jönne a szavazatokra pályázó Fidesznek.

Pedig hivatalosan ötezer házi sertést, szakértő forrásaink szerint valójában ennek sokszorosát kellett eddig leölni az afrikai sertéspestis (ASP) megfékezése érdekében. Nemrég kiterjesztették a fertőzött területet, a legrosszabb a helyzet Észak-, illetve Kelet-Magyarországon. Az állataikat féltő gazdák arra panaszkodnak, hogy nincs elég információjuk. Bognár Lajos országos főállatorvos augusztusban azt mondta, a fertőzés vaddisznók közt terjed, a házisertés-állomány nem is érintett.

Súlyos következményekkel járna, ha átterjedne a vírus, mert már a vaddisznókban előforduló megbetegedések hatására is számos ország exporttilalmat vezetett be a magyar sertéssel, illetve sertéstermékekkel szemben. Lapunknak a kinevezése után adott interjút Nagy István agárminiszter, többek közt arról, hogyan próbálják elérni ezek feloldását.

Hozzászólások lezárva.