Rendkívüli költségvetési lépésről döntött a kormány

A Kormány 69/2020. (III. 26.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzetben a költségvetési tartalékok felhasználására vonatkozó eltérő szabályokról címmel jelent meg a kormány döntése csütörtök éjszaka.

Ennek lényege, hogy kimondja: az idei költségvetésben nem kell alkalmazni az általános tartalék felhasználására vonatkozó szabályt, miszerint az első félévben a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartaléknak csak a 40%-át költheti el a kormány. Egy másik rendelkezésében pedig arról döntött a kormány, hogy az idei költségvetésben nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy az általános tartalékból 189 milliárd forint csak az EDP-jelentés március 31-i benyújtását követően használható fel. Az általános tartalék idei elköltésére tehát szabad kezet adott magának a kormány.

Vagyis a kormány felhatalmazást adott magának rendeleti úton arra, hogy az általános költségvetési tartalékokból minél előbb elkölthessen minél nagyobb összeget, ha a járvány elleni védekezés megköveteli.

A lépésre szükség is van, ugyanis az elmúlt hetekben a járvány terjedésével párhuzamosan a kormány újabb és újabb döntéseivel csoportosított át forrásokat a védekezés céljára, az egészségügyi kasszába, jellemzően az általános tartalék terhére és Gulyás Gergely jelzése szerint a védekezés érdekében még többszáz milliárd forintot tervez elkölteni a kormány.

A mostani rendeletnek az is fontos eleme, hogy mostantól a járványügyi célokhoz szükséges források allokálásáról a pénzügyminiszter dönt, nem a kormány. Az érintett pont így szól: “az Országvédelmi Alap, a Rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék, valamint a Központi Maradványelszámolási Alap (a továbbiakban együtt: tartalék-előirányzatok) felhasználására vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a tartalék-előirányzatoknak a humánjárvány megelőzéséhez, illetve következményeinek elhárításához, valamint a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásához szükséges felhasználásáról a Kormány helyett – a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs intézkedései alapján – az államháztartásért felelős miniszter dönt”. A rendelet pénteken hatályba is lépett.

Címlapkép: Aluljáró lépcsőjét fertőtleníti a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársa a koronavírus-járvány miatt Újpest-Központnál 2020. március 25-én. Forrás: MTI/Mónus Márton

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.