Rejtett hangfelvétel nyilvánosságra hozatalát sérelmezték, döntött a NAIH

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz eljuttatott panasz alapján zártkörű egyeztetés történt a Tatai Városháza Dísztermében, melynek témái környezetvédelmi szempontokat is érintő beruházások voltak. A megbeszélésről készült hangfelvétel később a Facebook közösségi oldalon is nyilvánosságra hozatalra került. A hatóság ez alapján azt vizsgálta, hogy a hangrögzítés, illetve a nyilvánosságra hozatal jogsértően történtek-e.

Két jelentős projekt volt a megbeszélés tárgya

Az első beszélgetéstéma arról szólt, hogy az ÉDV vezérigazgatója a Tata Fényes I. forrás üzembehelyezésével napi 6000 m3 vizet szándékozik elszállítani Tata karsztvizeiből. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság észrevételében hangsúlyozta, hogy ennek rendkívül nagy a kockázata a tatai Fényes Forrásvidék élővilágára és a karsztvidék állapotára is. Az illetékes kormányhivatal a vizsgálati eljárásban a projekt nem adott engedélyt, hanem legalább egy éven keresztül tartó környezeti hatástanulmány végzését írta elő.

A következő téma a tatai Öreg-tó partján az AVALON által építendő szálloda ügye volt.  Népszavazási kezdeményezés is született a témában, valamint több ezren vettek részt a szálloda-építés elleni tiltakozó demonstráción. A döntés beszámol arról, hogy eddig nyolc lakossági fórum zajlott le, ahol számos felszólaló adott hangot a szállodaépítéssel kapcsolatos ellenvéleményének.

A hangfelvételt készítő személy azzal érvelt, hogy a hangfelvétel készítésére azért került sor, mivel a két téma jelentős horderejű Tata város és polgárai életében. Ennek következtében a rögzített információk közérdekű információknak minősülnek. Azt is előadta, hogy több alkalommal, sikertelenül kérte a közérdekű adatok kiadását.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan vélekedett a hangfelvétel készítéséről és nyilvánosságra hozataláról a NAIH!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.