[Re:] Jó döntés lenne a Panasonictól az Android TV-re váltás? – PROHARDVER! Hozzászólások – PROHARDVER!

Gondolom a szokásos történet. A gyártók managerei előállank azzal, hogy hú mennyivel olcsóbb lenne, ha így vagy úgy lenne és a vezetést meggyőzve elkezdik azt az utat játni.

Csakhogy kiderül, hogy fel sem igaz annak, amit a nagyszájú managerek ígértek. Van, hogy azt találják ki, olcsóbb lesz teljesen egyedi saját rendszert fejleszteni, mint licenszelni valami elterjedtet. Vagy megígéri a manager, hogy két fillérrel olcsóbb hardver elég a tévébe, ha az általa reklámozott irányba mennek el. Ez a tizenes vonal például így indult, ha jól emlékszem.

De sajnos az sem garancia semmire, ha meglévő és elterjedt platformot vesznek át. Vagy kispórolják alóla a hardvert és azért vacak. Vagy nem tesznek rá elég fejlesztői kapacitást és ezért nem működik jól. Ha népszerűbb szolgáltatásokról van szó, akkor pedig megy a cégek közti huzavona, mert persze a tévé gyártó azt gondolja, hogy neki pénz jár ezért, ha az ő tévéjén megjelenik egy nagy cég szolgáltatása. A platform készítője is persze szeretne licenszdíjat. A szolgáltatás gazdája is azt gondolja, hogy neki plusz licenszdíj jár azért, mert hajlandó megengedni a szolgáltatása használatát a készüléken. És ebből jön ki az, hogy az androidTv platformon is vannak szolgáltatások, amelyek nem érhetőek el minden készüléken. Van ami a gyártó firmwarevel együtt kerülhet csak fel, mert a szolgáltató vitázik a google-vel. Van amelyik csak bizonyos tévékre telepíthető fel, mert a szolgáltató vitázik a gyártókkal.

A firefox meg lehet két szék közé ült. Senki sem akarja támogatni a platform fejlesztését. Senki sem akar jutalékot adni a platformon behúzott forgalomból. És mivel a firefox mögötti szervezet mögött nincs annyi pénz és piaci részesedés, így nekik kellett volna finanszírozni mindent, hogy más cégek keressenek vele pénzt.

De a legnagyobb vesztes általában a sima felhasználó. Mert a cégek közti viták és pénzsóvárság kereszttüzében ő az, aki megszívja. Ő nem tud olyan készüléket venni, ami rendesen működik és bármelyik szolgáltatás elérhető rajta. Övé a kellemetlen meglepetés, hogy ha szabadon akar választani a szolgáltatások közt, akkor 2-3 féle ezközt is meg kell vennie. S ez csak tovább fokozódik azzal, hogy mostanság minden tartalomkészítő cég saját tartalomszolgáltató platformot indít, mert persze ilyen téren sem tudnak kölcsönösen kedvező egyezségeket kötni.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.