Rákellenes vakcinán dolgozik Karikó Katalin

Még nagyon sok mindent szeretne csinálni, kutatótársaival most egy rákellenes vakcinán dolgozik, és kutatják a tolerancia kialakításának lehetőségét messenger RNA-val, az autoimmun betegségek gyógyítására – derül ki abból az interjúból, amelyet Karikó Katalin adott a Szeged365 hírportálnak. 

A Pfizer-Biontech koronavírus elleni, immár világszerte használt vakcinája a magyar Karikó szabadalma alapján készült, a biokémikus professzor a szegedi a József Attila Tudományegyetemen (ma Szegedi Tudományegyetem) tanult. 

Karikó Katalin: Nem emlékszem rá, hogy bármikor is feladtam volna valamit

Az interjúban arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a siker, azt mondta: a siker az nem az elismerést jelenti neki, hanem azt, „hogy látom hosszú évek munkáját megtérülni, és azt, hogy az általunk kifejlesztett különböző messenger RNS-ek hatásosak”.

Az elismerés más embereken múlik, őt az érdekli, mit tehet, és ha működik az, amin dolgoznak, az jelenti számára a sikert.

„Ha sikerül visszaszorítani a koronavírus terjedését, ha a segítségünkkel csökken a megbetegedések száma, az a siker. Az elismerés, habár jólesik, nem tartom olyan fontosnak, hiszen évtizedeken át dolgoztam anélkül, hogy valaki megveregette volna a vállam, vagy azt mondták volna, hogy jó, amit csinálok. Mindig volt olyan ember, aki lelkes volt, aki támogatott, és ez számított, ez ösztönzött abban, hogy tudjunk előre haladni és tenni valamit” fejti ki Karikó Katalin. 

„Sok feladatom van még”

A kutató szerint az őt övező médiafigyelem lehetőséget ad arra, hogy inspiráljon másokat a kitartásra, vagy gyerekeket arra, hogy kutatói pályáról álmodjanak. Nagyon fontos lenne szerinte, hogy a tanárok, a kutatók és az egészségügyben dolgozók nagyobb társadalmi és anyagi megbecsülésben részesüljenek. „Sokkal több pénzt kell fordítani az oktatásra, az alap és alkalmazott kutatásokra, mert ezek a befektetések sokszorosan megtérülnek” – vélekedett Karikó Katalin.

„Úgy érzem, még sok olyan feladatom van, amit meg kell oldanom” – mondta, kifejtve, hogy 66 évesen is nagyon sok mindent szeretne csinálni, rákellenes vakcinán dolgoznak, valamint kutatják a tolerancia kialakításának lehetőségét messenger RNA-sel, az autoimmun betegségek gyógyítására. 

Karikó szerint a koronavírus-vakcinával kapcsolatos kételyeket úgy lehet eloszlatni, hogy megtalálják a módját, hogy az emberek bízzanak a kutatókban, az orvosaikban, és a tudományos eredményekben. „Ha jól elmagyarázom, hogyan működik a vakcina, akkor az emberek megértik a lényeget, és remélhetőleg sikerül eloszlatnom a kételyeiket. Biztos forrásból ismereteket kell adnom az embereknek, mert, ha össze-vissza kapják az információt, az csak zavart okoz, kétségeket ébreszt. Azt is közölnünk kell, ha valamiben nem vagyunk biztosak, vagy ha tévedtünk. Az emberek ezt megértik, a legfontosabb az őszinteség” – hangsúlyozta.

Hogy milyen elven működik a Biontech vakcinája, arról itt írtunk bővebben. 

Borítókép: Karikó Katalin, a koronavírus-vakcinát (is) fejlesztő biotechnológiai cég, a Biontech alelnöke. Fotó: Biontech

Hozzászólások lezárva.