Privatizálhatják idén a világ legrégebbi bankját

Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A 2017-ben állami kézbe vett bank 68 százalékos állami részesedésének eladására ugyanis idén év végéig kell sort kerítenie Rómának az Európai Bizottság elvárásai alapján – írja a Financial Times.

Az elmúlt évtizedben több milliárd euróval megtámogatott és a csőd széléről kimentett bankkal kapcsolatban többszörös szorításban van a koalíciós olasz kormány:

  • egyrészt meg kell felelni Brüsszel privatizációs elvárásainak,
  • másrészt el kell kerülni, hogy újabb jelentős adófizetői összegeket öljön a bankba az állam,
  • harmadrészt sokak szerint azt is bizonyítani kellene, hogy az EU bankuniós lépései támogatják a határon átnyúló akvizíciókat is, mert a tavalyi legnagyobb bankvásárlás (amikor az Intesa megvette a szintén olasz UBI-t) nem ilyen volt.

A legkézenfekvőbb az lenne, ha az UniCreditnek adnák el a hitelintézetet, hiszen a tavalyi felvásárlással sokak szerint már túl nagyra nőtt Intesa Sanpaolo mellett ez az egyetlen bank, amelyet akvizícióra képesnek tartanak az olasz piacon. Uniós körökben azonban szeretnének most már egy sikeres határon átnyúló akvizíciót is látni, ennek azonban az UniCredit nem felel még, az EU-s piac szabályozói széttöredezettsége és a Monte dei Paschi di Siena rossz nemzetközi reputációja miatt pedig nem ígérkezik ez könnyűnek.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.