Polgármesterek és önkormányzati képviselők költségátalánya – szja-szabályok

Naponta értesülünk arról, hogy az újonnan megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők részére a képviselőtestület milyen összegű költségátalányt szavazott meg. Lássuk a vonatkozó szja-szabályokat!

A polgármesterek és képviselők díjazásáról és költségtérítéséről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény rendelkezik.

Díjazásukkal kapcsolatosan a nem önálló tevékenységre vonatkozó szabályok között tartalmaz előírásokat az Szja tv. 25. §-a.

A nem önálló tevékenységből származó bevétel egésze jövedelem, kivéve a nem önálló tevékenységre tekintettel költségtérítés címén kapott bevételt, melyből levonható – legfeljebb a költségtérítés címén kapott bevétel mértékéig – a 3. számú melléklet rendelkezései szerint elismert költség.

Az Szja tv. 3. sz. mellékletének I.25. pontja szerint jellemzően előforduló költségnek minősül „az európai parlamenti, az országgyűlési, a helyi önkormányzati képviselői és a nemzetiségi szószólói tevékenységgel összefüggésben megszerzett bevétel esetén, valamint a polgármester költségátalánya esetén az adott tisztséggel összefüggő feladat ellátása érdekében felmerült, a magánszemély nevére kiállított bizonylattal igazolt kiadás – ideértve különösen a lakhatási támogatásra jogosult országgyűlési képviselő vagy nemzetiségi szószóló szállásra fordított kiadását –, valamint az adott tisztséggel összefüggő feladat ellátása érdekében használt tárgyi eszközök átalány-értékcsökkenése.”

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a költségátalány összege után csak akkor nem kell az érintetteknek adózniuk, ha a saját nevükre kiállított számlával tudják igazolni a költségátalány felhasználását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit lehet elszámolni számla alapján, valamint, hogy melyek a kiküldetési rendelvény használatára vonatkozó főbb előírások!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.