Piaci körkép: újra megijedtek a tőzsdék a koronavírustól

● A lezárásoktól való félelem miatt zuhannak az európai piacok
● A DAX 12.600 pontra, október 2-a óta nem látott szintre esett
● Az ElringKlinger (ZIL2.DE) ugrik az Airbus-ügylet hírére

Szabadesésben vannak az európai részvénypiacok, miután az új koronavírusos esetek száma több országban is rekordra ugrott, ráadásul néhány ország újra részleges lezárásokat kezdett bevezetni. Bár az esetek többségében a lezárások nem a teljes országra vonatkoznak, hanem csak a legérintettebb régiókra, nem lehet kizárni a teljes lezárást sem, ha a helyzet tovább romlana.

Berlin nemrég úgy döntött, hogy nem engedélyezi az éjszakai szórakozóhelyek működését, míg Londonban várhatóan hamarosan bejelentik a beltéri rendezvények tiltását. A német kancellár, Angela Merkel kijelentette, hogy ha a vírus terjedését nem sikerül korlátok közé szorítani 10 napon belül, akkor újabb, a teljes országra vonatkozó intézkedéseket hoznak.

A DAX (DE30) ma letörte a 12.900 ponton lévő támaszát, ezután pedig egy erős lefelé tartó mozgás következett, az index egészen a 12.600 pontos területig zuhant, az esést itt sikerült csak megfékezni. A figyelendő kulcstámasz 12.500 pontnál található, amit több korábbi, a járvány első hulláma utáni felépülési szakaszban mutatott árreakció jelöl ki.

Forrás: xStation

Ugyanakkor, ha ez a támasz is törne, az megnyitná az utat a 12.100 pontos terület felé, ahol a 200 órás mozgóátlag (lila vonal) és az overbalance-szerkezet alsó határa (sárga doboz, a legnagyobb korrekciós sáv a jelenlegi bikapiacon) található. A következő napokban érkező hírek kritikusak lesznek, mivel a további korlátozások attól függnek, hogyan alakul majd a járványhelyzet.

Vállalati hírek

A Borussia Dortmund (BVB.DE) az egyik leggyengébben szereplő részvény ma a német tőzsdén. A Bundesliga-csapat részvényárfolyama szabadesésben van, a Németországot érintő esetleges újabb lezárástól való aggodalmak miatt. A vírus megfékezését célzó további intézkedések között lehet a futballmeccsek közönség nélküli megrendezése, ami negatívan érintené a csapatok pénzügyeit.

Az ElringKlinger (ZIL2.DE) a ma emelkedni tudó kevés részvények egyike, a társaság szerdán bejelentette, hogy megegyezett az Airbus-szal (AIR.DE) a légiipar számára történő üzemanyagcellás fejlesztések elindításáról. A megállapodás értelmében az ElringKlinger hozzáférést biztosít az Airbusnak a számára hasznos technológiákhoz, amiért a repülőgépgyártó “több tízmillió eurós nagyságrendben” fizet kompenzációt.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

jQuery(document).ready(function($){ jQuery(“ul.tabs-nav”).tabs(“> .pane”); });

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások lezárva.