Piaci körkép: ötszáz Airbus-dolgozó karanténban

● Visszahúzódnak az európai részvénypiacok
● A DAX (DE30) a 13.875 pontos támasz alá esett
● A Bayert beperelték részvényesei a Roundup-ügy miatt

Picivel magasabban kezdték a hetet az európai tőzsdék, de a lendület hamar elfogyott, így jelenleg már a legtöbb nyugat-európai index enyhe mínuszban tartózkodik. A német IFO-Intézet januári üzleti hangulat indexe kissé gyengébb lett a vártnál, 90,1 pontos értéket publikáltak (a várakozás 92 pont volt). További fontos makroadat-közlés ma már nem lesz, Joe Biden fog majd beszélni az amerikai termelésről 21:45-kor, ami okozhat némi volatilitást, amennyiben az elnök komoly lépéseket jelentene be.

Forrás: xStation5

A DAX (DE30) továbbra is a 13.700 és 14.000 pont közötti széles kereskedési sávban mozog, eddig nem tudott nagyobb mozgást produkálni egyik irányba sem. Az éjjeli pluszok után az index eljutott a január 19-én beállított lokális csúcsig 13.940 pontnál, de az európai kereskedés kezdetén erős eladási hullám indult és a nyereség nagy része elpárolgott. A DAX (DE30) letört a 13.875 pontos támasz alá is, így a következő figyelendő ellenállási szint a 13.800 pontos területen található. Megjegyzendő, hogy ha a lefelé tartó mozgás nem áll meg és az árfolyam a felfelé tartó trendvonal alá jut, akkor a rövidtávú kilátás negatívvá válhat.

Vállalati hírek

A Bayer (BAYN.DE) részvényeseinek egy csoportja beperelte a német vállalatot a Roundup-perek miatt elszenvedett részvényárfolyam-esés ügyében. A részvényeseket képviselő jogi irodák szerint a német cégnek figyelmeztetnie kellett volna a részvényeseket arra, hogy a Monsanto felvásárlása peres eljárások kockázatával jár. A Bayer válasza szerint a vádak megalapozatlanok. A Bayer eddig 11 milliárd dollár értékben kötött kártérítési megállapodásokat a Roundup-perekkel kapcsolatosan.

Az Airbus (AIR.DE) közölte, hogy 500 dolgozója karanténba került, miután koronavírus-gócponttá vált a hamburgi üzeme.

Airbus A320-as összeszerelés közben. Kép forrása: Airbus.com

A helyszínen ugyanakkor összesen 12 ezer munkavállaló dolgozik, így még nem egyértelmű, hogy az eset okoz-e komolyabb fennakadást a termelésben.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Deutsche Bank technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás

Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 82%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások lezárva.