Piaci körkép: a korlátozások hosszabbítása jöhet Németországban

● Magasabban forognak az európai tőzsdék kedden
● A DAX az erős nyitás után esésnek indult
● Soha nem esetek még akkorát az európai autóeladások, mint 2020-ban

Erős pluszban kezdte a mai napot a német DAX index, de hamar a tegnapi záróár közelébe esett vissza. Az index rövid időre el tudott mozdulni napi mélypontjáról, de most is a tegnapi záróár alatt tartózkodik. Ma délelőtt 11-kor tették közzé a német ZEW-Intézet januári üzleti hangulatindexét, ami a korábbi hónap 55 pontos értékéről 61,8 pontra emelkedett és ezzel a 60 pontos várakozást is meghaladta.

A Bild riportja szerint Angela Merkel német kancellár február közepéig meg kívánja hosszabbítani a jelenlegi korlátozó intézkedéseket, az új végdátum február 15. Ez a német járványügyi korlátozásoknak már a második meghosszabbítása lenne, a járványhelyzet még mindig nem javult. Ha a híreket megerősítik, az hitelt adna a korábbi riportoknak, miszerint a németországi korlátozások végső soron április elejéig tartanának.

Forrás: xStation5

A DAX-nak (DE30) a hajnali ázsiai kereskedés idején sikerült újra a 200 napos mozgóátlag fölé jutnia, de az európai nyitás után egy gyors lefelé mozgás indult meg és az index a 13.875 pontnál lévő ellenállási zónához húzódott vissza. Ha innen egy visszapattanás következne, akkor az első figyelendő ellenállást az éjjeli kereskedésben beállított lokális csúcs jelenti a 13.950 pont körüli területen.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a szint csak picivel van alatta a 13.980 és 14.000 pont közötti rövidtávú ellenállási zónának. A kereskedőknek megemelkedett volatilitásra kell készülniük az amerikai piacnyitásnál, az amerikai tőzsdék ugyanis egy hosszú hétvége után nyitnak ma újra.

Vállalati hírek

2020 az eddigi legrosszabb év volt az európai autóeladásokat tekintve, az Európai Autógyártók Szövetsége által ma publikált adatok alapján az új autók regisztrációjának száma 24%-kal csökkent éves alapon, mivel a koronavírus-járvány következtében megcsappant a kereslet. 2020 decemberében az előző évhez viszonyítva átlagosan 3,7%-os volt a csökkenés, de a Daimler (DAI.DE) 15%-os visszaesésről számolt be az év utolsó hónapjában, míg a BMW (BMW.DE) értékesítése 9,5%-kal esett vissza a hónapban. A Volkswagen (VOW1.DE) ugyanakkor decemberben növelni tudta eladásait 8,2%-kal.

A Telefonica Deutschland (O2D.DE) megerősített középtávú várakozásait, legalább 5%-os kumulatív növekedéssel számolnak a 2020-2022-es időszakban. A társaság folytatni kívánja tavaly megkezdett befektetési programját, ami a növekedés erősítését szolgálja, illetve közölték, hogy az intézkedések pozitív hatással lesznek az értékcsökkenés és amortizáció előtti működési eredményre. A cég azt is bejelentette, hogy 0,18 eurós részvényenkénti osztalék kifizetésére fognak javaslatot tenni a májusi közgyűlésen, ami apró növekedés az előző évben kifizetett 0,17 eurós osztalékhoz képest.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Telefonica Deutschland technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás

Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások lezárva.