Pénteken két hitelminősítő vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot

Két felülvizsgálattal kezdődik pénteken a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az előző évek gyakorlatához hasonlóan 2021-ben is hatszor veszi napirendre a magyar szuverén besorolásokat.

Az idei menetrendek alapján először a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) és a Fitch Ratings vizsgálja Magyarországot: mindkét cég péntekre tűzte ki a magyar besorolások első idei értékelési időpontját.
    
A kialakult gyakorlatnak megfelelően a Fitch és az S&P várhatóan éjjel, az európai és a fő amerikai piacok zárása után jelenti be az első idei felülvizsgálat eredményét Londonban.
    
A magyar adósosztályzatok második idei felülvizsgálatára a Fitch július 30-át, az S&P augusztus 13-át jelölte ki.
    
A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody’s Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki 2021-re: idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 26-án, másodszor szeptember 24-én kerül sorra.
    
A Standard & Poor’s két éve egy fokozattal a jelenleg is érvényes “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról.
    
A Fitch Ratings nem sokkal később ugyancsak egy fokozattal szintén “BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar szuverén kötelezettségek osztályzatát az addigi “BBB mínusz”-ról.
    
A Moody’s Investors Service jelenlegi “Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában “BBB mínusz”-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén besorolásának – felel meg, így a Moody’s a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.
    
A Moody’s ugyanakkor a tavalyi második felülvizsgálati időpontban, 2020. szeptember 25-én felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását.
    
A Fitch Ratings magyar államadós-besorolásainak kilátása a két évvel ezelőtti osztályzatjavítás óta stabil.
    
A Standard & Poor’s tavaly februárban pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónappal később, tavaly áprilisban azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.