Parragh: legkorábban 2021 januárjában emelhetik a kata adóját

Az iparkamara elnöke elmondta, hogy a kormány 2020 második felére alakítja ki azt a metodikát, amellyel a jelenleginél pontosabban lehet megállapítani, hogy egy adott munkakört munkaviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel lehet ellátni.

Parragh László szerint azért van szükség a korrekcióra, mert a kata már a versenyképességet rombolja, hiszen a cégek egy jó része nem munkaviszonyban, hanem katába kényszerítve alkalmazza a munkavállalókat. Ez versenyhátrányt okoz a törvényesem eljáró cégeknek.

Az MKIK elnöke elmondta azt is, hogy az ellenőrzések szigorítása mellett a nyugdíjalap emelését is tervezik, hiszen e nélkül a kata szerint aózók csak tört nyugdíjra lennének jogosultak. Erre szolgálna a kata adójának emelése, amire Parragh szerint legkorábban 2021 januárjában kerülhet sor – írja a hvg.hu.

Szinte mindent tudni fog rólunk a NAV?

A Pénzügyminisztérium múlt keddi bejelentése szerint jövő év júliusától már az áfa összegének mértékétől függetlenül is adatot kell szolgáltatnia a cégeknek a számlákról a NAV felé, egy évvel később pedig a magánszemélyek részére kibocsátott számlákról is kötelező lesz az adatszolgáltatás. Így az adóhatóság szinte azonnal ráláthat a belföldi számlaforgalom egészére, derült ki a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST „Crowe Adóreggeli” című rendezvényén.

NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok

A NAV összefoglalta a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végzők ellenőrzésekor felmerült leggyakoribb hibákat. Megemlítettek egy elhanyagolt adónemet, valamint megjelentek a decemberi üzemanyagárak.

A gazdasági társaságok a cégjegyzékből való törléssel szűnnek meg, melyre végelszámolási, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás folyamán kerülhet sor. A megszűnés formáját több körülmény határozza meg, felmerül azonban a kérdés, hogy a különböző esetekben miként kezeljük a vezető tisztségviselők jogviszonyát, biztosítási kötelezettségét.

Egy héten belül két, gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát is kiiktatott a piacról a NAV. Az egymástól függetlenül működő dunántúli céghálózatok összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért.

Jogszerűtlen dömpingellenes intézkedésnek minősíti és a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) vitarendezési eljárást kezdeményez Kolumbiával szemben az Európai Unió a Belgiumból, a Németországból és a Hollandiából importált fagyasztott hasábburgonyára kivetett vámok miatt.

Hozzászólások lezárva.