Pár napra újraindul a kecskeméti Mercedes-gyár

A BAON információi szerint december 18. után ugyan hamarosan újraindul a kecskeméti Mercedes-gyár, de néhány nap múlva le is áll.

Értesülésüket a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. is megerősítette.

December 18-án leállt a gyártás a kecskeméti Mercedes-gyárban, de a szokottnál hosszabb időre, egy hónapra. A gyár tavaly kérdésünkre közölte, hogy az üzemben minden télen, a karácsonyi szabadságolási időszakban átépítési és karbantartási munkálatokat végeznek, melyekkel a gyár felkészül a következő termelési évre.

Fotó: STR (Photo by STR / AFP

Most télen „valamivel átfogóbb átépítésekre kerül sor”

– ezzel indokolta a lapnak az Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az egy hónapra, január 17-ig tervezett termelési szünetet.

A leállás előtt pár nappal jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Christian Wolff gyárigazgató, hogy 2021 őszétől a kecskeméti Mercedes-üzem Magyarországon elsőként megkezdi a tisztán elektromos hajtású autók gyártását. Az EQB modellek gyártását egy több mint 100 millió eurós beruházás teszi lehetővé.

A héten olyan információkat kapott a szerkesztőség, hogy december 18. után ugyan hamarosan újraindul az autógyár, de pár nap múlva megint leáll. Úgy értesültünk, a termelési szünetet egy Japánban gyártott alkatrész hiánya okozza.

Egyes félvezető komponensek terén jelenleg világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásban. A Mercedes-Benz gyárainak nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy a termelési programban ilyenkor szükséges módosításokat rövid időn belül végrehajtsák. Más gyáraké mellett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár termelési programját is az aktuális beszállítói helyzethez alakítjuk. A Mercedes-EQ elektromos offenzívát folytatjuk, és továbbra is kiemelten fontos célként kezeljük a konszernen belül. Beszállítóinkkal szoros együttműködésben dolgozva folyamatosan figyeljük és elemezzük a helyzetet. Jelenleg még korai lenne előrejelzésekbe bocsátkozni a konkrét távlati hatásokról

– áll a cég válaszában. Az MBMH Kft. azt is közölte: a gyár január 17-én, azaz vasárnap az éjjeli műszakkal a terveknek megfelelően megkezdi a termelést, majd az említett beszállítói nehézségek miatt mintegy másfél hétig, január 20. (szerda este) és január 30. között szünetelni fog a gyártás.

Hozzászólások lezárva.