Papírpalackot tesztel a magyar piacon a Coca-Cola

Kétezer magyar fogyasztó próbálhatja ki először azt a papírpalack-prototípust, amelyet a Coca-Cola és a dán Paboco startup fejlesztett ki. Az üdítőipari cég az első európai piaci teszt során növényi alapú italát, az AdeZt tölti az új palackba, amelyet a Kifli.hu-n keresztül juttat el a vásárlókhoz.

A cég közleménye szerint a Paboco célja olyan száz százalékban újrahasznosítható palackok létrehozása, amelyek fenntartható eredetű faanyagból készülnek, bioalapú béléssel. Olyanoké, amelyek alkalmasak folyadékok – így szénsavas és szénsavmentes italok –, szépségápolási termékek és más, mindennapos fogyasztói termékek tárolására.

A prototípusnak egyelőre csak a borítása papír, a bélése és a kupakja műanyag. Ez utóbbiak újrahasznosíthatók, ha rendelkezésre áll a megfelelő technológia. A végső cél egy olyan palack, amely a bélésében sem tartalmaz műanyagot, és teljes mértékben újrafeldolgozható papírként.

A fejlesztés része a Coca-Cola „Hulladékmentes Világ” globális stratégiájának. A cég ebben egyebek mellett azt vállalta, hogy 2030-ra az általa felhasznált csomagolóanyagok száz százalékának megfelelő mennyiséget gyűjt be és hasznosít újra.

A Coca-Cola évek óta a világ legnagyobb műanyagszennyezője a Pepsi és a Nestlé mögött.

Hozzászólások lezárva.