Pályázatok és változások februártól – mi köszöntött be a cégek életébe?

Bár a koronavírus-járvány miatt további egy hónappal meghosszabbította a kormány az érvényben lévő járványügyi korlátozásokat, a hazai cégek számára több újdonságot is hozott február elseje. Összeszedtük a legfontosabbakat.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Mától ennyi a minimálbér és a garantált bérminimum 

Február 1-től a minimálbér bruttó 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forintra nőtt. Teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havibére nem lehet kevesebb 167 400 forintnál, a hetibérnek legalább 38 490 forintnak kell lennie, a napibér minimális összege 7700 forint, az órabéré pedig 963 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált havibérminimuma 219 ezer forint, a hetibér összege legalább 50 350 forint, a napibéré 10 070 forint, az órabéré pedig 1259 forint. További részleteket itt, hogy az idei emelés mennyit is ér valójában, arról itt, a közfoglalkoztatottak béremeléséről pedig laptársunk, az Mfor.hu-n olvashat. 

Ma még beadható a gazdálkodási napló

Mivel január 31-e vasárnapra esett, ezért idén február 1-ig lehet beadni a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak. A múlt heti adatok szerint eddig több mint 22 ezer érintett megközelítőleg kétharmada tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A február 1-jei határidő jogvesztő, az adatszolgáltatás elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat.

Pályázat egészségipari cégeknek

Február 2-ig véleményezhetik azt a pályázatot azon kkv-k, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek fejlesztéseket, kapacitásbővítő beruházásokat. A pályázatot január végén bocsátották társadalmi egyeztetésre, a cégek várhatóan 30 millió és 2 milliárd forint között pályázhatnak a feltételesen visszatérítendő támogatásra.

Várhatóan április 8-tól április 29-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított előminősítési tanúsítványok birtokában. Az előminősítésre történő jelentkezés a tervek szerint március 10-től nyílik meg az ifka.hu  oldalon. A pályázati felhívást itt lehet véleményezni.

Meghosszabbították az ágazati bértámogatás

A legutolsó adatok szerint bértámogatást eddig 100 ezer munkavállaló után igényeltek. Az ágazati bértámogatás a koronavírus miatt működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő, emiatt komoly nehézségekkel küzdő szektorok cégeinek megmaradását szolgálja. A program elsősorban a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedők, mások mellett a szállásadók, utazásszervezők helyzetét javítja munkavállalóik megtartása érdekében.

A támogatás folyósításának lassúságát számtalan kritika érte. Lapunknak nyilatkozó vendéglátósok közül többen arról panaszkodtak, eddig még semmilyen támogatást nem kaptak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón elmondta, mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Eddig mintegy 27 milliárd forintnyi támogatásra érkezett igény, ebből 7 milliárd forintot utaltak ki.

A támogatási kérelmet a munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be amelyekhez a dolgozók munkaszerződését kell csatolni. A részletes pályázati kiírás itt található meg.

A pályázatra eredetileg február 8-ig lehetett jelentkezni, de kormány szombati döntése értelmében a határidőt kitolták március 10-ig.

Hozzászólások lezárva.