Otthonteremtési támogatások 2021-évben

A korábbi támogatások mellett 2021-ben az alábbi új lehetőségek jelentek meg:

1.) 5%-os lakásáfa

A vállalkozók által épített többlakásos társasházban lévő otthonok áfája 2021. január elsejétől 2026. december 31-ig újra 5%.

A feltétel, hogy a jogerős építési engedély kiadása vagy az egyszerűsített építési bejelentés megtörténjen 2022. december 31-ig. Korábban már volt 5%, most ismét ennyi az új lakások áfája és a csok-ra jogosultak ezt az 5%-ot vissza is igényelhetik.

Még a szerződéskötés előtt győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt ingatlan a feltételeknek megfelel-e, mert előfordulhat, hogy olyan, már használatba vételi engedélyt kapott lakásra esett a választásunk, amely, például kevésbé ideális a fekvése vagy elosztása miatt, már régebb óta a piacon van.

2.) Otthonfelújítási támogatás (3+3 millió)

Legfeljebb 6 millió forintos lakásfelújításnál a költségek felét utólag az állam kifizeti,ha a családban van akár egy eltartott, nevelt gyermek, de a támogatás összege legfeljebb 3 millió forint lehet. A támogatás vissza nem térítendő, összege a felújítás költségének legfeljebb 50%-a, maximum 3 millió forint lehet, de csak a számlával igazolt költségek erejéig és utólagos jóváírással. A gyermek 25 éves koráig is igényelhető a támogatás.

3.) Illetékkedvezmény/teljes illetékmentesség a CSOK-osoknak

Szintén 2021. januártól teljes illetékmentességet kapnak azok, akik jóváhagyott családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vesznek új vagy használt lakást. Az illetéket egyáltalán nem kell megfizetni, tehát nem utólagos visszatérítésről van szó.

A korábbi illeték kedvezmények megmaradnak:

Ha a lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4 %-ot meg.

A 35 év alattiaknak is jár illetékkedvezmény, ha első (használt) lakásukat veszik meg, és annak ára kevesebb mint 15 millió forint, ekkor 2 százalékra módosul az illeték mértéke.

Teljes mentesség jár továbbá, ha családtagtól (szülő, gyermek, testvér) vagy házastárstól veszünk, vagy kapunk ajándékba ingatlant.

4.) Tetőtér-beépítési kedvezmény (többgenerációs otthonok támogatása)

Három gyerek esetén akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítés révén megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására. (Tehát nem a bővítési CSOK, hanem az új építéskor járó CSOK vehető majd igénybe ilyen esetekben további könnyítésekkel.)

A tetőtér beépítés jelenleg (2020 végéig) használt lakás bővítésének számít, így csak a használt lakásra vonatkozó támogatási összeget lehet rá igényelni. Ez januártól megváltozik: a bejelentés alapján az új lakásokra felvehető támogatási összeg is igényelhető lesz, ha tetőtér beépítése a cél.

A fő cél a támogatással egy családi házat kétgenerációssá bővíteni, hogy a fiataloknak saját lakása legyen, ahová érkezhetnek a gyerekek. Ilyenkor egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere.

Nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak Ehhez a támogatáshoz is igénybe vehető a 3 gyerek esetén kérhető maximum 15 millió forintos kamattámogatott CSOK-kölcsön is.

A többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtér-beépítésre jár, hozzáépítés esetén továbbra is a bővítésre vonatkozó CSOK-ot lehet igényelni.

Hozzászólások lezárva.