Őszi betakarítás: kell-e adózni?

Napszámosok csapataival, rokonokkal, barátokkal folyik a szőlőszüret, gyümölcsszedés. Kell-e és ha igen, hogyan kell adózniuk a szüretelőknek?

Alkalmi munkások, napszámosok

A termények betakarítása tipikusan idényjellegű tevékenység, amelyhez a nagyméretű gazdaságok számára az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás biztosít rugalmas alkalmazkodási lehetőséget. Ennek szabályait a munka törvénykönyve (Mt.) 201–203. §-a, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) tartalmazza.

Az egyszerűsített foglalkoztatás az adóhatóságnál bejelentési kötelezettséggel járó olyan választható munkaviszony, amelyet többek között mezőgazdasági (növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó) idénymunka esetén a gazdaságok, gazdák határozott időre létesíthetnek a napszámosokkal.

Az egyszerűsített foglalkoztatás időtartama korlátozott, mezőgazdasági idénymunka esetén azonos felek között nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a mezőgazdasági idénymunkára, a háztáji, hétvégi kertészkedők kisegítőire és a rokoni, baráti segítőkre vonatkozó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Hozzászólások lezárva.