Összefogtak a Földért – mielőbbi lépést sürget több óriáscég a globális felmelegedés ellen

A Nemzetközi Energiaügynökségen egyre nagyobb a nyomás azért, hogy vizsgálja felül korábbi becslési gyakorlatát a világ várható fosszilis energiaforrás igényéről, és helyezze a hangsúlyt a 2015-ös párizsi klímaegyezmény betartására a katasztrófa elkerülésének érdekében.

A több mint 65 ember, köztük óriáscégek és biztosítók vezetői, valamint befektetők által aláírt petíciót Fatih Birolnak, a szervezet vezetőjének címezték. A dokumentum azonnali intézkedést sürget – írja a Reuters. 

A 2020-as év fordulópont lehet a világban. Vagy ez lesz az az év, amikor felmérjük a helyzetet és megoldásokat keresünk a kihívásokra, vagy tovább halogatjuk az átállást a fenntarthatóbb energiaforrásokra.

A most megküldött levél egyúttal az első a koordinált akciók sorában. Az IEA által évente elkészített ’World Energy Outlook’ mindig felméri a világ várható energiaigényét, ezzel formálva a piac és a befektetők hozzáállását a megújuló és fosszilis energiaforrásokhoz. A kritikusok azt szeretnék, hogy a jelentés az eddigi metódus helyett a jövőben a megújuló energiaforrások népszerűsítésére fókuszálna, valamint arra, hogy minél jobban megvizsgálják a kőolaj és földgáz használatának potenciális kockázatait.

Léptek, de nem eleget?

A legutóbbi World Energy Outlook már valamennyiben teljesítette ezt a követelést, hiszen már levezettek egy olyan elméleti esetet, amelynek megvalósításával elérhető lenne a klímaegyezmény teljesítése, ám ez több kulcsponton sem volt elég konkrét.

A levél aláírói szerint azonban ezek csak apró előrelépések, ennél sokkal komolyabb állásfoglalásra lenne szükség attól a szervezettől, amely a világ hozzáállását nagyban formálja a globális felmelegedés kérdésében.

Ezért azt követelik, hogy a következő kiadvány fókuszáljon egyöntetűen arra, hogy az országoknak és a nagyvállalatoknak mit kéne tennie a 2015-ben kitűzött célok eléréséhez. Ezek közé tartozik például:

  • a bolygó éves felmelegedésének maximalizálása 1,5 fokban
  • valamint 2050-re a szén-dioxid kibocsátás nullára csökkentése

A levelet, amelynek aláírói közt olyan cégek vezetői szerepelnek, mint az Allianz, az Unilever, vagy éppen a dán energiaszolgáltató Ørsted, valamint az ENSZ emberjogi biztosa és volt klímaügyi főnöke, már megkapta az Energiaügynökség. Mint írták:

Ahogy a tudomány, a technológia, a piacok, szabályozások fejlődnek évről-évre, szemmel tartjuk a változásokat, és figyelembe vesszük a jelentés összeállításakor. Így lesz ez a következő évben is.

Hozzászólások lezárva.