Összefognak az akkumulátortechnológiák fejlesztéséért az EU tagállamai

Az „Európai Akkumulátorfejlesztés” (European Battery Innovation – EuBatin) nevű projektet többek között Ausztria, Németország, Franciaország, Spanyolország és Lengyelország kezdeményezésére indítják el. A tagállamok által nyújtott támogatás a várakozások szerint kilencmilliárd euró értékű magánszektori beruházást fog generálni, ami az állami támogatás összegének több mint háromszorosa.

A projekt az egész értékláncot lefedi a nyersanyagok kinyerésétől az akkumulátorcellák gyártásán át egészen az újrahasznosításig. A következő években új technológiák fejlesztésén fognak dolgozni, és a remények szerint több áttörés is fog születni az olyan területeken, mint a telepek kémiai összetétele vagy a gyártási eljárások.

A 2028-ig tartó projekt keretében 42 vállalat, köztük a BMW, a Tesla, kis- és közepes vállalkozások, valamint startupok fognak együttműködni egymással, illetve több mint 150 külső tagszervezettel, akik között egyetemek, kutató intézetek és cégek is szerepelnek.

A munkaerőpiac is profitál

A program koordinálásáról a német gazdasági minisztérium fog gondoskodni. Peter Altmaier, német gazdasági miniszter az uniós jóváhagyás kapcsán többek között elmondta, hogy a program tízezer új munkahelyet fog teremteni – jelentette a Reuters.

Az új kutatási együttműködés az Európai Bizottság által 2017 októberében életre hívott Európai Akkumulátor Szövetség (European Battery Alliance – EBA) programjaként indul el. A közel hatszáz szervezetet magába foglaló szövetséget az európai akkumulátoripar fejlesztése érdekében hozták létre.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.