Orosz-ukrán gázszerződés: nem sikerült megállapodni

Nem történt áttörés az Európába szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról szóló, év végén lejáró szerződés megújításának feltételeiről szóló tárgyaláson Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői között csütörtökön Brüsszelben, írta az MTI. A gázhelyzetet legutóbb ebben a cikkünkben tekintettük át részletesen.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke arról számolt be, hogy a legtöbb érintett kérdésben közeledtek az álláspontok, remélhetőleg az év végéig sikerül megegyezni. De egyelőre nincsen megállapodás sem a tervezett szerződés hosszáról, sem a szállítandó gáz mennyiségéről, sem a tranzitdíjakról. Abban viszont szerinte egyetértés van, hogy az egyezségnek az európai uniós jogszabályokon kell alapulnia.

Szerinte idén télen nem várhatók problémák az EU tagállamainak földgázellátásában, de felkészültek minden eshetőségre, tele vannak a gáztározók. Október végén újabb háromoldalú tárgyalások lesznek.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter közölte, hogy országa kész a jelenlegi megállapodás ideiglenes meghosszabbításával biztosítani az európai fogyasztók ellátását. Kijev azonban hosszú távú, minél nagyobb mennyiségre vonatkozó szerződésben lenne érdekelt, még mielőtt elkészülne az ukrán tranzit jelentős részének kiváltására alkalmas Északi Áramlat-2 földgázvezeték, a szállítás révén ugyanis az ország jelentős bevételekhez jut.

Szakértők szerint Moszkva inkább időhúzásra játszik, és a lehető legrugalmasabb szerződést szeretné megkötni. Az EU-ba szállított orosz földgáz mintegy 40 százaléka Ukrajnán keresztül jut el a célországokba a jelenlegi tízéves szerződés alapján.

Sokan élesen bírálják a projektet, amelynek keretében év végéig két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlatot.

Oroszország így elméletileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitállamot, egyetlen útvonalra terelhetné át európai gázszállítmányai 80 százalékát, ráadásul domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. A Naftohaz ukrán állami gázvállalat 2015 óta egyáltalán nem vásárol orosz gázt, az európai reverzszállításokból elégíti ki szükségleteit.

Hozzászólások lezárva.