Orbán Viktor: jön a gazdaságújraindítási terv

Beszéde elején a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy 2021. január elsejéig tartott a Gazdaságvédelmi Terv, most ráfordul az ország a támadásra az eddigi védekezés után, elindult a Gazdaságújraindítási Terv. Ez három szakaszból áll.

A Gazdaságújraindítási Akcióterv három ütemben valósul meg – fogalmazott Orbán Viktor.

  • Első ütem: január elsején indult, március végéig tart.
  • Második ütem: július elsejéig tart, április elsején indult.
  • Harmadik ütem: július elsején indul és október elejéig tart.

A járvány teljesen új korszakot nyitott meg, a védekezés korszakát. A válság nem tudta ledönteni a magyar gazdaságot, mert erős volt a gazdaság, de kétségkívül gúzsba kötött bennünket és nagy gyomrost adott. Emiatt lelassult – fejtette ki.

Az a veszély fenyegetett, hogy mozdulni sem tudunk majd. De ez nem következett be, a magyar gazdaság tekintélyes része működött, jól működött, másik része teljesen megállt. Így vágtunk bele a védekezési terv végrehajtásába. Milyen eszközöket használtunk: hitelmoratóriumnak köszönhetően 3000 milliárd forint maradt a családok és vállalkozók zsebében; bértámogatást nyújtottunk; elengedtük a szochót; felére csökkentettük az iparűzési adót; 1434 magyar cégnek adtunk beruházási támogatást, ezzel 280 ezer munkahely megtartásához járult hozzá a kormány.

A Széchenyi Kártya fontos szerepet töltött be a válságban – emlékeztetett. Olcsó forrásokat, hiteleket adtunk a gazdasági szereplőknek.

A gazdaságba áramló források több mint fele a mikro és kisvállalkozásokat segítette, elsősorban a magyarokat – mondta.

A gazdaság sikerét a munka mutatja. Decemberben ugyanannyian dolgoztak Magyarországon, mint 1 évvel korábban, ez pedig önmagában jól mutatja, hogy a védekezés elérte a célját, mert a cél a munkahelyek megtartása volt – értékelte a helyzetet. Több mint 4,5 millió magyar dolgozik – emelte ki.

Megőriztük azt a pozíciót, amit korábban kiharcoltunk a munkanélküliségi versenyben. Megtartotta Magyarország a kiemelkedő helyét, a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban – hívta fel a figyelmet. 

Összességében elhárítottuk azt a nagy kísértést, hogy a válság idején visszatérjünk a segély alapú gazdaságra. Sokan mondják, hogy azt kéne osztani, lehet hogy ez célravezető, de Magyarországot nem ilyen országnak látom. Ha segélyeket osztogatunk, akkor lecsökken a munkavállalás. Magyarországnak van egy ilyen adottsága – fogalmazott.

Nem tértünk vissza a segély alapú gazdaságra a válság ellenére sem – húzta alá.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.