Orbán Viktor hamarosan új környezetvédelmi intézkedéseket jelent be

Orbán Viktor miniszterelnök az évindító sajtótájékoztatóján már konkrét intézkedéseket is említett a klímavédelmi kulcskérdésekkel kapcsolatban. Ilyen volt például, hogy 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani. Erről Palkovics László az Arénában azt mondta, hogy a 25 ezer főnél nagyobb városokban csak helyi károsanyag-kibocsátással nem rendelkező buszokat fognak majd üzembe helyezni. Ebbe a kategóriába jelenleg a tisztán elektromos, akkumulátoros buszok tartoznak, de később szóba jöhetnek például üzemanyagcellás járművek is.

A városi emissziót azzal lehet csökkenteni, ha a közlekedési eszközök nem bocsátanak ki káros anyagokat – mutatott rá a miniszter. Hozzátette, hogy persze a globális szén-dioxid-lábnyom szempontjából az elektromos busz nem biztos, hogy pozitívabb, mint egy dízel vagy CNG (sűrített földgáz) meghajtású, de lokálisan, a várost nézve nincs károsanyag-kibocsátása, és most ez a cél.

“A kormány klíma- és energiastratégiája nagyon sok projektet tartalmaz, ezek közül Orbán Viktor miniszterelnök februárban több olyat is be fog jelenteni, amely a legnagyobb mértékben hozzájárul a stratégia megvalósításához” – mondta Palkovics László.

Addig is a közösségi közlekedésben próbálják támogatni a városokat abban, hogy ha már most döntést kell hozniuk autóbuszok bérléséről vagy vásárlásáról, akkor elektromost válasszanak. 2022-től pedig jön a tilalom.

[embedded content]

[embedded content]

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.