Orbán: maradnak a korlátozások, amíg nincs elég ember beoltva

A korlátozások feloldásának lehetőségeiről, a magyar vakcinagyárról, az érettségiről, az oltási sorrendről, oltásigazolásról, és az orosz vakcináról beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Majd akkor kezdhetünk a korlátozások feloldásáról beszélni, ha az időseket és a védekezésben résztvevőket sikerül beoltani – mondta a kormányfő. A miniszterelnök szerint az oltási sorrend a következő:

  • egészségügyi dolgozók;
  • idősotthonok lakói;
  • 60 év feletti krónikus betegek (akik 1,5 millióan vannak);
  • a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, és „itt jönnek a kormánytagok is, én is”;
  • azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

Orbán elmondta, hogy az enyhítések kérdése majd akkor jöhet szóba, ha már átoltottság van az országban. Első körben két hétre hosszabbíthatják majd a február elején lejáró korlátozásokat, azt követően a parlament dönthet a további lépésekről.

Az érettségizőkről a jövő heti kormányülésen hoznak döntést, hogy előre lehet-e venni őket az oltási sorban, visszaengedjék-e a diákokat az órai felkészülésre.

A védettségi igazolványokról a csütörtöki uniós csúcstalálkozón hosszas megbeszélést tartottak, de Orbán szerint Magyarországon egyelőre erről nincs érdemi vita, mert nincs elég védett ember, majd egymillió védett után lesz esedékes erről vitázni. Ugyanakkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón február közepére érkező, védettséget igazoló plasztikkártyákról beszélt.

A miniszterelnök szerint egy olyan komoly ország, mint Magyarország, nem engedheti meg magának, hogy kilincselni kelljen a vakcinákért, ezért elkezdték tervezni a magyar vakcinagyárat.

„A kormány elrendelte egy olyan vakcinagyár felépítését Debrecenben, mely elég nagy lesz ahhoz, hogy ha a tudósaink ki tudják fejleszteni a vakcinát, akkor mi nagy mennyiségben tudunk belőle gyártani.”

Az orosz vakcináról a kormányfő így nyilatkozott: „a magyar álláspont nagyon világos: mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, a lényeg, hogy fogja meg az egeret.”

Borítókép: Karimmanjra // Unsplash

Februártól igazolványt kapnak, akiket beoltottak vagy átestek már a koronán

Hozzászólások lezárva.