Orbán bejelentette, április elejére 2 millióan lehetnek védettek

A tervek szerint  március 15-re  minden olyan 60 év fölöttit, aki regisztrált, beoltanak koronavírus ellen  – jelentette be szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök, aki arról is beszélt, még nem dőlt el, lesznek-e előjogaik a beoltottaknak. 

Eddig összesen 264 530-an kaptak legalább egy oltást, körülbelül 92 ezren pedig  már a második dózist is megkapták – ismertette.  Mint hangsúlyozta, eddig mi védekeztünk, és a vírus támadott, mostanra megfordult a helyzet.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha minden a tervek szerint halad, március elejére elérhető, hogy a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen már átesettek száma meghaladja az egymilliót. Március 15-ére pedig minden 60 év fölöttit, aki regisztrált, beoltanak, így április elejére már csaknem kétmillióan lesznek beoltva.

Ha a kínai vakcinát is használni tudjuk (itt még ellenőrző vizsgálatokat végeznek a hatóságok), akkor a kétmilliót is meghaladja majd a védettek száma. Ezek a számok a nagy valószínűséggel beérkező vakcinaszállítmányokra alapulnak – mondta Orbán Viktor. Az orosz vakcinával akár jövő héten megkezdhetik az oltást. 

Rákellenes vakcinán dolgozik Karikó Katalin

Az újranyitással kapcsolatban bármit el tud képzelni; azt is, hogy lesznek többletjogaik a már beoltottaknak és a fertőzésen 6 hónapon belül átesetteknek, és azt is, hogy nem lesz ilyen, ha a többség ezt nem tartja méltányosnak. 

A miniszterelnök a nyitással kapcsolatban azt mondta, érzi a sürgetést, hogy mindenki nyitni szeretne, szeretné visszakapni a régi életét  és megérti a vendéglátósok, szállodások elkeseredését és nyomásgyakorlását is a mielőbbi nyitás irányába.

„Édesanyámmal beszéltem, ő is mondta, hogy most már csináljak valamit

– mondta Orbán Viktor, aki szerint óvatosan, megfontoltan kell haladni a nyitásban. 

A gazdasági teljesítményről azt mondta, nemzetközi összevetésben nem néz ki rosszul a 2020-as év a gazdasági növekedés szempontjából, messze az élmezőnyben vagyunk, a visszaesés mértéke az öt százalékhoz áll közel. Orván Viktor szerint jól térültek meg a gazdaság élénkítésére fordított energiák. A miniszterelnök a héten tartott gazdasági évnyitón részletezte a gazdaság-újraindítási terv három szakaszát.

  

Hozzászólások lezárva.