Órákon belül megszólal Orbán Viktor

A csütörtökön 10 órakor kezdődő esemény így épül fel a tervek szerint: 

  1. Parragh László, MKIK elnök – köszöntő és előadás
  2. Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter – előadás
  3. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke – előadás
  4. Parragh László – zárszó

A múlt héten Orbán Viktor célzott rá, hogy készen áll a bevetésre egy 6000 milliárd forintos élénkítő csomag, tegnap pedig Parragh László utalt arra, mintha a vendéglátásból dolgozók megsegítése már eldöntött tény lenne. Ez alapján elképzelhető, hogy csütörtökön nagy bejelentésekre kerül sor.

Érdemes még megjegyezni, hogy szerdára is jutott egy gazdasági intézkedés, hiszen kormányrendelet született, hogy február 3-tól a kormány egy összegben fizeti ki a vendéglátósoknak az igényelt bértámogatást. Ez azonban valójában nem igazi kedvezmény, hiszen az igénylések február végéig szólnak, és a kifizetésekkel a kormány óriási elmaradásban van. Vagyis a rendelet inkább csak arra nyújt lehetőséget, hogy a vendéglátósok végre megkapják, amit már régen meg kellett volna kapniuk.

A Portfolio élőben tudósít a 10 órakor kezdődő eseményről, érdemes velünk tartani.

Korábban is itt voltak nagy bejelentések

Az MKIK évente megrendezett eseményét mindig kiemelt figyelem szokta övezni, nemcsak a felszólalók személye miatt (akik közül egyébként ezúttal nem lesz jelen Matolcsy György jegybankelnök szemben a korábbi évekkel), hanem azért, mert a miniszterelnök rendszeresen itt teszi meg aktuális gazdaságpolitikai bejelentéseit. A koronavírus-járvány és az arra adandó kormányzati válaszok pedig különös aktualitást adnak a rendezvénynek.

  • 2020-ban Orbán Viktor beszédének tartalmát már a koronavírus-járvány és annak kezelése határozta meg. Úgy fogalmazott már akkor, hogy világjárványra kell felkészülni. Hozzátette: “mostani járvány legnagyobb problémája, hogy nem lesz vakcina, ha meg is találják az ellenszert, arra legalább egy évet kell várni”. Már akkor előrevetítette, hogy a turisztikai szezonnak kampó. A tervekről pedig már annyit elárult akkor, hogy a 2020-as és 21-es költségvetést újra kell tervezni. Sok milliárd eurónyi gazdasági korrekciós alapokat kell létrehozni. Először beszélt akkor a miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv szükségességéről.
  • 2019-ben a miniszterelnök a magyar modellről beszélt. A pénzügyeket rendben kell tartani (csökkenő hiány és adósság), a modellt a segély helyett munka alapú rendszer jellemzi, és fontos eleme a családtámogatási rendszer. Akkor 4 konkrét feladatot sorolt fel Orbán Viktor: demográfiai problémák kezelése, növekedési többlet, szakképzés átalakítása és kifektetési stratégia.
  • 2018-ban a kormányfő kilenc pontban foglalta össze általánosságban azokat a vállalásokat, amelyeket tenni tud és végrehajtják a választások után.

További beszámolóink a korábbi Gazdasági évnyitó rendezvényről ide kattintva olvashatók.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.