Óraátállítás: ha Gulyás Gergelyen múlna, már nem sokáig pörgetnénk az órákat

Nagyjából két hónap múlva ismételten esedékes az óraátállítás kérdése.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Könnyen elképzelhető, hogy a jövő hónapban állítjuk át utoljára óráinkat. Amennyiben a magyar kormány úgy dönt, hogy a nyári időszámítás lesz a végleges a jövőben, akkor ősszel erre már nem kerül sor. A kormány egyik minisztere lapunk kérdésére már állást is foglalt ebben a kérdésben: Gulyás Gergely a nyári időszámítás híve – olvasható laptársunk, az Mfor.hu cikkében.

Magyarországon az ötvenes években alkalmazták a nyári időszámítást, majd 1958 és 1979 között pihentették az óraátállítást. Aztán 1980-ban ismét bevezették és a mai napig használatban van, mint ahogy az Európai Unió területén is.

Azonban polgári nyomásra az unió – az Európai Bizottság kezdeményezésére – döntési helyzet elé állította a tagállamokat, mely szerint választaniuk kell az időszámítások között. Az ennek érdekében indított 2018-as, nem reprezentatív eredményt hozó konzultáció ugyanis azt igazolta, hogy az uniós polgárok túlnyomó többségének elege van az óraátállításból: a válaszolók 84 százaléka támogatta a félévenkénti átállítás megszüntetését.

elegáns óra, elegáns kabát zsebbe dugott kéz

Kép:Pixabay

A véleménynyilvánítók főleg az egészségügyi hatásokkal, az energiatakarékosság növelésével, a közlekedésbiztonsággal és a szabadidős tevékenységekkel érveltek a rendszer eltörlése mellett:

Mint az Mfor emlékeztett rá, ennek eredeti határideje 2019 lett volna, végül a céldátum 2021-re tolódott az Európai Parlament döntése értelmében; azaz idén kell állást foglalniuk a kormányoknak arról, hogy a továbbiakban a téli vagy a nyári időszámítás szerint éljük az életünket. Illetve 99 százalékban ez a helyzet: ahhoz ugyanis, hogy végleges formát öntsön az uniós álláspont, még az Európai Tanácsnak is dűlőre kell jutnia, és meg kell állapodnia a parlamenttel.

Az idő tehát sürget, amelyik kormány az előbbit választja, annak az államnak a polgárai utoljára a jövő hónapban – március 28-án, vasárnap hajnalban – állítják majd át az óráikat. A magyar kormánynak eddig nem volt kiforrott, hivatalosnak tekinthető véleménye a kérdésben, és az elmúlt hónapok – kiemelten a koronavírus-járvány kezelése – nem is adott sok lehetőséget a téma napirendre tűzésére. A legutóbbi Kormányinfón azért feltették a kérdést Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy tekintettel a márciusi óraátállítás közelségére, született-e már döntés az ügyben.

Hozzászólások lezárva.