Online hitelkérelmezés: elektronikus keresetkimutatással segít a NAV

Megkönnyíti a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online keresetkimutatása. A keresetkimutatáshoz csupán Ügyfélkapu-regisztrációra – vagy e-személyi igazolványra, esetleg telefonos azonosítóra – van szükség.

A szolgáltatás a NAV eBEV Portálján érhető el. A belépést követően az elektronikus keresetkimutatás a Szolgáltatások/Keresetkimutatás lekérdezés menüből indítható.

A keresetkimutatásban egy év, a lekérdezést megelőző második hónap utolsó napjáig terjedő 12 hónap adatai szerepelnek, vagyis egy 2021. március hónapban indított lekérdezés 2020. február 1. – 2021. január 31. napja közötti időszakra vonatkozik.

Mivel a keresetkimutatás a munkáltatók, kifizetők által havonta NAV-hoz lejelentett adatok alapján készül, a szolgáltatást csak azok tudják igénybe venni, akikről a munkáltatójuk az adott időszakban nyújtott be a NAV-hoz adó- és járulékbevallást.

A NAV a keresetkimutatást elektronikusan, a központi hitelinformációs rendszert kezelő pénzügyi vállalkozáson keresztül továbbítja a kérelmező magánszemély által kijelölt hitelnyújtónak. Az elektronikus keresetkimutatás csak a rendszerhez csatlakozó hitelnyújtóknak továbbítható – ezek aktuálisan kiválaszthatók a program listájából.

A jelenleg választható, szolgáltatáshoz csatlakozott hitelnyújtók:

CIB Bank Zrt.
COFIDIS Magyarországi Fióktelep
Erste Bank Hungary Zrt.
K&H Bank Zrt.
MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.
Magyar Cetelem Bank Zrt.
MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.
OBERBANK AG Magyarországi Fióktelep
OTP Bank Nyrt.
Raiffeisen Bank Zrt.
Sberbank Magyarország Zrt.
Sopron Bank Burgenland Zrt.
Unicredit Bank Hungary Zrt.
Vár-Faktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Az elektronikus keresetkimutatás jogszabályi hátterét az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 131. paragrafusának (24) bekezdése és az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. kormányrendelet 24/A paragrafusa biztosítja.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.