Ön tudja már, mit választ az eva helyett? Számoljon velünk!

A „nyári adócsomag” megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. A pillanatnyilag az eva hatálya alatt működő kisvállalkozásoknak legkésőbb év végéig kell dönteniük, hogy a továbbiakban milyen adózási módra térnek át. Számolja ki legújabb kalkulátorainkkal, hogy az ön számára mely adózási forma lenne a legkedvezőbb!

A 2019. évi LXXII. törvény tartalmazza a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályainak változásait, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény pedig 2020-tól kivezeti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) a kkv szektor számára választható adózási módok sorából.

Eva – itt a vége
Technikailag is véget ér az egyszerűsített vállalkozói adó pályafutása a magyar adórendszerben.
2019 végén – a kihirdetett törvénymódosítás értelmében – a még az eva hatálya alatt működő vállalkozásoknak át kell térniük más adózási módra, 2020. január 1-jei hatállyal. Ettől a dátumtól kezdődően ugyanis teljes egészében hatályát veszti az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény.

A határidő közeleg,  a nyár elején még evás (18 074) vállalkozásoknak viszont még alig több mint 3 százaléka, mindössze 570 jelentkezett ki mostanáig az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól.

Azok a vállalkozások, amelyek nem jelzik a NAV felé az év végéig, hogy mely adónemre térnének át az eva helyett, automatikusan besorolódnak vagy a személyi jövedelemadó vagy a társasági adó hatálya alá. A többiek viszont válogathatnak a lehetőségek közül, ideértve a kisadózó vállalkozások tételes adóját, illetve a kisvállalati adót.

Mik a lehetőségek?
A kisvállalkozóknak a működési jellemzőik alapján célszerű választani a fennmaradt lehetőségek közül: kata, kiva, tao, szja.
Ennek eldöntéséhez nagy segítség lehet az Adózóna legújabb kalkulátorainak a használata:
– Kata 2019 kalkulátor
– Kiva-tao 2019 kalkulátor

Számolja ki ingyenes kalkulátorainkkal, hogy mi lenne az ön számára a legmegfelelőbb adózási forma!

>> Tovább a Kata 2019 kalkulátorra

>> Tovább a Kiva-Tao 2019 összehasonlító kalkulátorra

Az előfizetéssel elérhető tartalmak között további cikkeket olvashat a témáról.

Válasszon csomagajánlataink közül:

Hozzászólások lezárva.