Okoskamerákkal óvnák a sasokat a szélturbináktól

Intelligens kamerarendszert fejlesztett az IdentiFlight nevű coloradói cég, amivel elkerülhető, hogy a ragadozó madarak, például a sasok áldozatául essenek a szélturbinák lapátjainak. A rendszert élesben is tesztelték az amerikai Wyomingban, ahol 82 százalékkal alacsonyabb madárpusztulást regisztráltak, mint ott, ahol nem volt felszerelve ilyen kamera – derül ki egy friss tanulmányból.

Az IdentiFlight rendszerének lényege, hogy a mesterséges intelligenciával ötvözött nagyteljesítményű optikai érzékelők révén időben észleli a turbinák felé repülő madarakat, és ha túl közel kerülnének, lefékezi a lapátokat. A rendszer másodperceken belül képes azonosítani a védett madarakat és röppályájukat, akár egy kilométeres távolságból is. Az egyes kameraállomások rendszerbe is köthetők, így a nagyobb területű szélparkokat is képesek lefedni velük.

A fejlesztésről beszámoló Elektrek szerint a szélturbinák okozta madárpusztulás, bár valós probléma, eltörpül amellett, amekkora kárt okoznak a madárvilágban a nagyfelületű ablaktáblák, autók, macskák, elektromos vezetékek, vagy épp a mezőgazdaságban alkalmazott növényvédőszerek, nem beszélve az éghajlatváltozásról, ami az amerikai madárfajok közel kétharmadát veszélyezteti.

Hozzászólások lezárva.