Okoseszközök iskolakezdésre – infografika

Az okostelefon manapság szinte kötelező tartozéka egy iskolatáskának. Már alsóban is a diákok felének van ilyen kütyüje, az idősebbek pedig gyakorlatilag el sem indulnak otthonról nélküle: okosmobillal tízből minimum kilenc tanuló dicsekedhet általános felső tagozattól felfelé. Tablet-ügyben kiegyenlített a mezőny: nagyjából minden második diák használ ilyet; érdekes módon e téren a gimnazisták vannak a legkevésbé elengedve, köztük tízből csak négy mondhatja ezt el magáról. A laptopellátottság viszont – derül ki a GKI Digital és az eMAG friss felméréséből – tiszta sor: ahogy haladunk egyre feljebb az iskolarendszerben, úgy emelkedik a laptopbirtokosok aránya, az általános alsóban mért 18 százaléktól az egyetemisták 82 százalékos mutatójáig.


A 2019 augusztuságban, több mint ezer felnőtt internetező és online vásárló megkérdezésével lezajlott vizsgálat azt is firtatta, mennyit szánnak a családok az őszi iskolakezdés kapcsán gyerekeik műszaki eszközökkel való ellátására. Az egy diákra jutó büdzsé az iskolatípusok mentén felfelé haladva folyamatosan emelkedik. Egy alsós diák esetében a beszerzést nagy átlagban 30 ezer forint alatt megúszhatónak vélik, míg egy felsősnél már 50 ezerhez közelít ez az érték. A szakiskolásoknál és gimnazistáknál 60 ezer forint körül van az okoseszközökre elkülönített summa, amely a felsőoktatásban tanulóknál 90 ezerig is felszaladhat. És e költségszintek a tapasztalatok szerint inkább a terveket, mintsem a későbbi tényleges kiadásokat tükrözik – azok jellemzően ennél magasabbra rúgnak. Az egyetemista korú gyerekek szüleinek fele eleve úgy véli, 100 ezer alatt nem tudja megoldani a beszerzést

A kiadások végösszege persze a szülői attitűdtől is függ. A válaszadók fele az új tanévre készülve felméri a meglévő állományt, és amiből csak lehet, a korábbit használja, nem veri magát felesleges kiadásokba. Több mint egytizedük ugyanakkor évről évre mindenből újat vásárol.

Azok, akik elektronikai eszközt szeretnének venni, ma már zömmel előzetesen online tájékozódnak a kínálatról. A választási szempontok között kiemelt tényező az ár, illetve az adott termék elérhetősége – vagyis, hogy ne kelljen rá heteket várni, s adott esetben a hitelelbírálás is gyorsan és kényelmesen elintézhető legyen. A válaszadók 70 százaléka a garanciaidőt is kiemelten fontos szempontnak tartja a döntés meghozatalakor.

A műszaki eszközök beszerzése mögött az az általános szülői meggyőződés is meghúzódik, miszerint a mai világban nagyon fontos a gyerekek digitális írástudásának fejlesztése: a szülők 75 százaléka ért ezzel egyet. Ennél is magasabb, 90 százalékos a konszenzus annak fontosságát tekintve, hogy a gyerekek magabiztosan és biztonságosan mozogjanak az online térben.

Infografika: keveset foglalkoznak a kkv-cégvezetők az utódlással

A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat.

Húsz százalékkal több lakásépítési engedélyt adtak ki a községekben az idei első félévben, mint 2018 hasonló időszakában. Az InfoTandem infografikája.

Európa szomorú, Ázsia repes – infografika

A magyarok az átlag európaiaknál nagyobb arányban érzik úgy, hogy jobban élnek, mint öt éve. A viszonylag optimista világátlagot az ázsiaiak kimagasló elégedettsége húzza fel. Az InfoTandem infografikája.

A prémium szegmens térnyerésének köszönhetően a globális okostelefon-eladások értéke annak ellenére nőtt 2018-ban, hogy az értékesített darabszám nem érte el a megelőző év szintjét. Az InfoTandem infografikája.

Javul a fizetési fegyelem – infografika

Egyértelműen erősödik a fizetési fegyelem a magyar gazdaságban. Ugyan még mindig a cégek bő felét érinti a késedelmes fizetés, de a pár éve még kilencven százalékhoz közelítő rátáktól már messze járunk. Az InfoTandem infografikája.

Lassul, de azért még nem olyan nagyon – röviden így foglalhatók össze az idei világgazdasági növekedés kilátásai. India pedig tovább jön felfelé. Az InfoTandem infografikája.

Minimális előrelépés korrupció-fronton – infografika

Magyarország két helyet javított a globális korrupciós rangsorban, ám az EU-ban továbbra is csak két országnál jobbak az eredményei. Az InfoTandem infografikája.

Magas foglalkoztatotti létszám, jó üzleti helyzet, döntően külföldi tulajdon és ipari tevékenység – ezen paraméterek kedveztek leginkább tavaly a béren kívüli juttatásoknak, amelyek közül az utazási támogatás volt a leggyakoribb. Az InfoTandem infografikája.

Hozzászólások lezárva.