Nyáry Krisztián és Luca, Kemény István és Zsófi, és képzőművész családok – megjelent a 2019-es Forbes Life

Megjelent a Forbes Life, a havi Forbes magazin egyetlen életmód fókuszú, önálló különszáma. Címlapon a 10. könyvét ünneplő sztáríró Nyáry Krisztián és lánya, az elsőkönyves, 18 éves Luca. A lapban portré a Kemény családról, amelyben mindenki író, költő; lista az ország top 30 reformebéd-szállító vállalkozásáról, és a legjobb magyar natúrkozmetikumok készítőit is bemutatjuk. Ízelítő és intró itt, a 100 oldalas magazin pedig már az újságárusoknál!

Csendben ül, szemüvege az orrán, a telefonját nézi. Elegáns és jól fésült, feláll, amikor belépek, kezet nyújt. Nem szól, hogy kérne egy presszót, pedig kérne. Aztán némán tűri az egész hercehurcát – felül egy bárszékre, felvesz egy félmosolyt, és két órán át úgy marad, amíg azt nem mondják neki: oké, megvagyunk. Egyetlenegy dolgot kér csak előtte és közben is: hogy pontosan végezzünk. Mert pontosan érkezne a következő programjára is.

Nyáry Krisztián sztárallűröktől mentes sztáríró, gondolom, amikor már egy órája várjuk, hogy lányának sminkje és haja is elkészüljön. Nyáry Luca ül, feje a föld felé lóg a lábai között, hatalmas göndör sörénye a földig ér, ahogy rázza, borzolja. Ilyen pózban, anélkül, hogy látna kiált vissza: szia! Aztán végigvibrálja a címlapfotózást, a hatalmas műtermet megtölti élettel, szinte cikázik apja körül, ami a szívén, az a száján, miközben minden egyes fotópózhoz más zenét választ a Youtube-on.

Apja, Bestseller úr pedig ül a rezzenéstelen félmosollyal. Néha mintha csak a szeme élne igazán: amikor a lánya rá mosolyog.

„Maxra akarom tekerni a szívem basszusát, / összehangolni a kettőnk pulzusát, / hadd zakatoljon a lány, aki sehol se látszott, / akinek minden szerve komolyzenét játszott, / hadd dobogjon az egész világom, / ami a szívemen az legyen a számon…”  (NYL)

Keresd önálló lapként az újságárusoknál és a nagyobb boltokban, megszokott Forbes-beszerzési helyeiden!

Látszólag
két teljesen más világ, valójában valószínűleg kevésbé lehetne szorosabb apa és
részben anya nélkül felnőtt lánya kapcsolata. Krisztián a csak
kedvtelésből a Facebookra írt posztjaiból épített fel könyvsorozatot, Luca
mintegy mellékesen, a mobiljába pötyögött ötletekből regényt. Bizonyára
nemcsak így lehet, de egy irodalmárcsaládba születve talán mégiscsak könnyebb
nagybetűs íróvá alakulni.

A Forbes magazinnál mindig izgatottan figyeljük a vállalkozócsaládoknál a generációk, a márkatulajdonos dinasztiák váltakozását – az átadás-átvételnél soha semmi sincs garantálva, ez szinte mindig vitákkal aláaknázott, kompromisszumokkal kikövezett terület. De kisebb öröksége-e a tehetség, az íráshoz vagy épp a kerámiához, esetleg az üvegszobrászathoz való affinitás a vállalatbirodalmaknál és vagyonoknál? Kisebb-e a nyomás egy új művésznemzedéken?

Nyáry Krisztián sztáríróról, és 18 éves lányáról, az első saját könyvét ünneplő Lucáról 9 oldalas összeállítást találsz a lapban

Kemény
Lilit és Zsófit író szülte, írók etették és altatták őket, írók, költők,
irodalmárok voltak a családi vendégeik („hánytak a cipőjükbe”), és
nevelésstratégiai kérdés volt, hogy egyik elolvasott könyv után melyiket falják
be következőnek. Írnak, mióta a betűket ismerik, az írás nekik úgy
napirendi pont, hogy valójában nincs mellette más – amikor nem írnak, akkor az
íráson gondolkodnak.

Zakar István iparművész – akinek a Párisi udvar, a Várkertbazár, a Széchenyi fürdő és sok más épület őrzi már a keze nyomát – kiemelten figyel rá, hogy gyerekei komoly kulturális-művészeti nevelést kapjanak. Lukácsi László üvegszobrásznak neves nemzetközi gyűjtők és galériák vásárolják több tízezer eurós üvegplasztikáit – egyedül szeret dolgozni, az egyetlen kivétel, ha fia áll mellé. Vályi Emőke nagyapja, Vályi Ödön már 1927-ben tanította az órástanoncokat, és az ő nevéhez fűződik a szakma alapismereteit összegző szakkönyv is. Fia után ma már Emőkén a sor, ő irányítja az egyetlen magyar órásszaktanfolyamot.

Párisi udvar, Várkertbazár, Széchenyi fürdő – kerámiái révén Budapest legszebb épületei viselik Zakar István keze nyomát. A kerámiatervező iparművész portréja is a Life-ban

A soha meg nem válaszolható kérdésre – teher-e a szakmájában sikeres szülő, vagy inkább adomány – legfeljebb az idei Forbes Life cikkeiben kirajzolódó egyéni utak a válaszok: hogy Lukácsi Boldizsár 21 évesen, sportolói múlttal tanul most bele apja üvegművészetébe, a 18 éves Nyáry Luca a címlapfotózás másnapján első könyvét mutatja be, Kemény Zsófi korábban a pszichológia-alapdiplomáig menekült a sorsa elől, és Kemény Lili bár kezdettől ír, a családi portréra nemet mond – ő csak alanyi jogon szerepel.

„Igazából nem tudhatod, hogy tehetséges vagy-e, mert a saját agyaddal nem mérheted fel a saját agyadat. Szóval a saját agyad észjárása nem jó arra, hogy felmérd, hogy a többi agy észjárásától mekkora a különbsége észjárásban, tehát ami az agyadnak az alapállapot, az nem tudja megállapítani, hogy az alapállapota hol áll a többi agy alapállapotához képest. Az agyad te vagy.” (KZS)

A második generációsok láthatóan tele vannak kétségekkel, megfelelni vágyással és szeretetvággyal, talán maguknak sem merik feltenni a kérdést, lehet-e belőlük egyszer érettségi tétel vagy kötelező olvasmány. Nyáry Luca és Kemény Zsófi biztosra mennek: költészet, próza, forgatókönyvírás, slam, rap, fecnik vagy Insta-sztorisorozatok, ezek a lányok még utóbbiakat sem érzik eléggé újnak, és így eléggé eredetinek. Ez a generáció saját műfajt akar feltalálni. És elég bátor hozzá. Utóbbit Nyáry Krisztián mondja, meg én is, miközben Kemény Zsófi Sophie Hard néven elrappelt Piaci Rés című antiszexista albumát hallgatom.

Keményék, a négyből három, Kemény István, Szirmay Ágnes és Kemény Zsófi, szülők és gyerekük, írók.

Hogy értő háttérrel gyorsabban tanulhatnak, és csúcsra érhetnek – vagy az üzletnél maradva: márkájuk értékesebb –, mindenesetre tény: a művészcsaládi összefogás a személyes indokok mellett a későbbiekben üzletileg is előnyös lehet, a műgyűjtők például kimondottan kedvelik a művészdinasztiákat. Akárcsak mi, az olvasók.

Mi van még?

A most megjelent Forbes Life-ban összegyűjtöttük az ország legfontosabb, egészséges ebédmenüt házhoz szállító szolgáltatóit, bemutatjuk, hogyan dolgozik például Béres Alexandra és a Súlykontroll, Bocsi Viki és a Kitchen of Health, vagy a Good Karma Kitchen mögött álló magyar-amerikai házaspár.

Béres Alexandra és a Súlykontroll, Bocsi Viki és a Kitchen of Health, Egészségpajzs és más, top cégek, akik a reform ebédünket házhoz hozzák

Bemutatjuk azokat, akik nemet mondanak a mesterséges adalékanyagokra és természetes kozmetikumokra építik saját, magyar kozmetikai márkájukat. És sok más egyéb cikk mellett portréban meséljük el Zakar István iparművész, a nemzetközi szinten elismert üvegszobrász Lukácsi László, valamint a világszerte hét luxus butikhotellel (köztük a budapesti Aria Hotellel) büszkélkedő Henry Kallan, vagyis Kallan Imre sikertörténetét.

Bánlaki D. Stella, vezetőszerkesztő

Megjelent a Forbes Life, a havi Forbes magazin egyetlen életmód fókuszú, önálló különszáma. A 100 oldalas magazin már az újságárusoknál!

Hozzászólások lezárva.