Nőtt a bankkártyás visszaélések száma

Több mint 16800 bankkártyához kötődő visszaélést azonosítottak 2019 első negyedévében, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikájából, amit a Világgazdaság ismertetett. A lap szerint a leírt veszteségeknek csak a töredékét viselik a kártyabirtokosok.

A visszaélésekkel okozott kár 384,6 millió forint, ami érezhető, 5,2 százalékos csökkenés 2018 első 3 hónapjához képest.

A legtöbb kártyacsalás változatlanul az internetes vásárlási műveleteknél – illetve telefonos vagy postai megrendeléseknél – történik: csaknem 14,7 ezer visszaélést regisztrált az MNB – 19,1 százalékkal többet, mint egy éve – ám az okozott kár 5,5 százalékkal 326,8 millió forintra csökkent.

A kárérték alapján a második legnagyobb kategória a hamisított kártyákkal való visszaéléseké, ahol majdnem 9 százalékkal, 33,1 millió forintra csökkent a kimutatott kár, az esetek száma pedig kevesebb mint a felére, ötszáz alá csökkent. A harmadik, még említést érdemlő kategória az elveszett és ellopott kártyákkal végrehajtott visszaéléseké, amelyeknél valamivel több mint 1500 esetet és 19 milliós kárértéket regisztráltak.

Hozzászólások lezárva.