Harcz Zoltán szerint kevesen tudják, hogy Németországból több mint 30 ezer tonna, míg Lengyelországból több mint 11 ezer tonna sajt érkezett tavaly Magyarországra. Vajból tavaly közel 6 ezer tonna, míg joghurtból több mint 55 ezer tonna külföldről érkezett áru terhelte az utakat. Az azonos magyar termékek sokszor azért drágábbak külföldi társaiknál, mert a magyar tejüzemek sokszor kicsik és elavultak. A szükséges fejlesztések nélkül pedig egyszerűen drágábban tudják előállítani termékeiket. Andor Attila interjúja.

A magyar tej és tejtermékek köztudottan kiváló minőségűek, a Tej Terméktanács számításai alapján mégis évente mintegy 12 ezer kamionnyit importál Magyarország. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.

A Tejtermék Tanács közleményében azt írja, hogy elsőre talán nem is tűnik túl nagy számnak, de gondoljunk csak bele egy picit jobban. Ha a teherautók átlagos hosszával számolunk, gyorsan kiderül, hogy egymás mellé állítva az országba érkező összes tejterméket szállító, átlagosan 20 méter hosszú kamiont, bekeríthetnénk vele a Balatont. Elképzelni is nehéz, és még nem beszéltünk a szükségtelen károsanyag-kibocsátásról és környezetterhelésről, amit ezek a kamionok okoznak, miközben olyan terméket szállítanak Magyarországra külföldről, amelyet akár magyar tejfeldolgozóktól is megvásárolhatnának a magyar fogyasztók – vélik a hazai tejtermelők.

Ha olyan terméket veszünk le a polcokról, amelyen megtalálható a Tejszív logó, az garantálja, hogy Magyarországon készült. A Tej Terméktanács szerint ezzel a tudatos vásárlói döntéssel nemcsak a felesleges károsanyag-kibocsátást előzhetjük meg, de abban is biztosak lehetünk, hogy kiváló minőségű, magyar terméket viszünk haza. A Tejszív emblémával ellátott tejtermékek minden esetben teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorú kritériumokat. Mivel a magyar élelmiszerbiztonságot garantáló szabályozások a kontinens egyik legszigorúbb rendelkezéseit írják elő, Magyarországon ezeket a termékeket is sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az EU más tagországaiban. Azzal pedig, hogy magyar tejet és tejterméket választunk, nemcsak kiváló minőségű terméket vihetünk haza, de az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is sokat tehetünk – áll a Tej Terméktanács hazai tejfogyasztást népszerűsítő közleményében.