Nemcsak a koronavírusról szól majd a hét Magyarországon – mit rejt a naptár?

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a fogyasztói árindex januári és a külkereskedelmi forgalom tavalyi egész éves adata, valamint a turizmus tavalyi teljesítményéről szóló statisztika.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom tavaly decemberi és egész éves statisztikáját első becslése alapján. A múlt év első tizenegy hónapjában az export 5,4 százalékkal, az import 6,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától, a külkereskedelmi mérleg többlete 5,396 milliárd eurót tett ki, 1,161 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban. A forint az euróhoz képest 7,9, a dollárhoz viszonyítva 6,6 százalékkal leértékelődött. Tavaly novemberben az export euróban kifejezett értéke 7,9, az importé 2,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. A külkereskedelmi mérlegtöbblet az egy évvel korábbihoz képest 507 millió euróval emelkedett, és 836 millió eurót tett ki. Az euróban számolt export hat hónap csökkenés után novemberben harmadik hónapja emelkedett éves összevetésben, az import viszont nyolc hónap csökkenés után először. A tizenegyhavi exporttöbblet 1,062 milliárd euróval meghaladta a 2019-es egész évi 4,334 milliárd eurót.

(Fotó: Pixabay)

(Fotó: Pixabay)

Hétfőn közli az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját a Pénzügyminisztérium (PM). Tavaly decemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a tavalyi egész éves deficit ezzel 5548,6 milliárd forint lett. Decemberben a központi költségvetés 2175 milliárd forintos hiánya az egy évvel korábbi 272,9 milliárdnak nyolcszorosa lett, miután a bevételek 23,0 százalékkal, a kiadások viszont 111,3 százalékkal nőttek. A társadalombiztosítási alapok hiánya 39,2 százalékkal nőtt 2019 decemberéhez képest, 69,1 milliárd forintra. Az elkülönített pénzalapok is 6,3 milliárd forint hiányt könyveltek el decemberre, az egész évet így is 46,7 milliárd forint többlettel zárták. Tavaly januárban még 90,4 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, amihez a központi költségvetés 40,8 milliárd forinttal, a társadalombiztosítási alapok 23,8 milliárd forinttal, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forinttal járultak hozzá. A kormány prognózisa erre az évre a központi alrendszer 3342 milliárd forintos pénzforgalmi hiányával számol, és az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletű deficitjét 6,5 százalékosra tervezi.

Hozzászólások lezárva.