Nem várt erőforrás lehet a lízing a járvány utáni bővülésben

TrendFM, 2021. április 06., 16:56

A gazdaság fokozatos újraindulásával 6-8 százalékos növekedés lehet idén a lízingpiacon, de a 2019-es 700 milliárd forintos piac elérése még álomnak tűnik – nyilatkozta a Trend FM-nek a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Tóth Zoltán szerint járványügyi korlátozások feloldásával a második félévben, igazi beruházási bumm várható. Főleg a kis- és közepes vállalkozók számára lehetnek majd vonzóak a lízing konstrukciók adóelőnyei. A lízingszövetség ezek hangsúlyozására kampányt is indított.

A pandémia megszakította a gazdaság évek óta tartó növekedését, a felpattanáshoz pedig fontos kérdés, hogy mikor tér vissza a vállalatok beruházási kedve. A különböző fejlesztések, beruházások élénkítésében a lízingcégek is kiemelt szerepet kaphatnak, ezek megvalósításához ugyanis a lízingkonstrukciók rugalmas és költséghatékony finanszírozási formát jelentenek. A Magyar Lízingszövetség egy edukációs programot is indított annak érdekében, hogy még szélesebb körrel ismertesse meg a lízing előnyeit. A Magyar Lízingszövetség célja a kampánnyal, hogy a különböző hitelkonstrukciók mellett a lízingre is egyre több magánszemély és vállalkozás gondoljon eszközbeszerzés esetén. Tóth Zoltánnal, a Magyar Lízingszövetség főtitkárával Nagy Károly beszélgetett.

Jó alternatíva a beruházásokhoz

„A járványhoz köthető gazdasági visszaesést követő fellendülésben főszerepet kell kapnia a beruházási kedv élénkítésének, amely visszaesett a múlt évben. A beruházások volumene 2020-ban éves szinten 3,8 százalékkal csökkent, ami a rekordszintű bázishoz képest jónak mondható. A piac élénkülésével az érintett cégek jövőbeni beruházásai nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdaság mielőbb felívelő pályára állhasson” – mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A különböző beruházásokhoz pedig – többek között a továbbra is alacsony kamatkörnyezet miatt – a rugalmas és költséghatékony finanszírozási formát jelentő lízingkonstrukciók jó alternatívát jelentenek. Különösen, hogy a kedvezményes forrásokat biztosító jegybanki és az Eximbank által nyújtott programokban a lízingfinanszírozások is elérhetőek.

„Ráadásul a lízingfinanszírozás hosszabb távon is komoly lehetőséget kap a technológiai fejlődés felgyorsulása miatt, azaz egyre több és jobb eszköz válik elérhetővé, így a finanszírozásnak is egyre nagyobb szerep jut. Kialakulni látszik egy trend,  sokan már nem tulajdonolni szeretnének egy-egy eszközt, hanem használni akarják azok közül a legkorszerűbbeket, leghatékonyabbakat, márpedig erre az igényre  a lízingmegoldások szintén az egyik legversenyképesebb konstrukciót jelentik” – fogalmazott Nyikos Katalin.

Edukációs program indul

A lízingcégek tehát rövid távon és hosszú távon is kiemelt szerepet kaphatnak a vállalkozások életében és a beruházások élénkítésében.

„Szakmai szövetségként fontosnak tartjuk, hogy minél többen ismerjék meg a lízing jelentette előnyöket és egyre többen gondolkozzanak a különböző hitelkonstrukciók mellett a lízingben is eszközigény esetén. Illetve megfelelő információkkal rendelkezzenek a lízinget is érintő kormányzati döntésekről, újdonságokról” – tette hozzá Nyikos Katalin.

A szervezet ezért edukációs programot indított, amelynek keretében a szélesebb közönséggel igyekeznek megismertetni a lízingfinanszírozás előnyeit. A program keretében a Lízingszövetség egy-egy kiemelt területhez nagyköveteket is rendelt: az elnökség, illetve a bizottságok tagjaival készült interjúkban a lízing megértéséhez szükséges alapfogalmakat magyarázzák el a szakértők, illetve a magánszemélyek és a vállalkozások finanszírozással kapcsolatos, gyakorlati kérdéseire adnak választ.

Így kitérnek például arra is, hogy

●        milyen eszközöket lehet lízingelni,

●        milyen előnyökkel számolhat az, aki autót lízingel,

●        milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki lízinget szeretne igénybe venni,

●        mire érdemes figyelni, mielőtt belevág valaki egy finanszírozási konstrukcióba,

●        mit kell tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról,

●        mit jelent a moratórium a lízing esetén,

●        és milyen áfa-visszaigénylési lehetőségek vannak lízing esetén.

A Lízingszövetség weboldala is kiegészült: a szakmai hírek mellett a lakossági ügyfeleknek és a vállalatoknak külön menüpontban, laikusok számára is érthető formában mutatják be az adott célcsoport számára elérhető lízingkonstrukciókat, ezeknek előnyeit, a lízing alapfogalmait – így például a különbséget az operatív és a pénzügyi lízing között -, illetve a lízingelhető eszközöket. A Lízing különböző fajtáit bemutató edukációs videót pedig itt tekinthetik meg.

[embedded content]

Hozzászólások lezárva.