Nem sok jót remélhet az új amerikai vezetéstől a venezuelai elnök

“Nicolás Maduro egy diktátor, ehhez nem fér kétség” – szögezte le Ned Price, hozzátéve, hogy a Biden-adminisztráció – akárcsak Donald Trump volt amerikai elnök kabinetje – Juan Guaidót, a venezuelai ellenzék vezetőjét ismeri el a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének.

Price hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is a demokratikus átmenetet támogatja Venezuelában, ez pedig csak tisztességes és szabad elnök- és parlamenti választások révén valósítható meg.

Caracas és Washington 2019-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait, miután több tucat ország, élükön az Egyesült Államokkal Guaidót ismerte el ideiglenes venezuelai elnökként arra hivatkozva, hogy Maduro elcsalta a 2018-as elnökválasztást.

Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. Ráadásul a Maduro vezette Szocialista Párt vette át az ellenőrzést a venezuelai törvényhozás felett az ellenzék által bojkottált decemberi parlamenti választás révén. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közölte, hogy nem ismerik el sem a voksolást, sem annak eredményét.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.