Nem kell félni attól, hogy a koronavírus újra pusztít majd – álítja egy orosz tudós

Moszkvában csütörtökön bejelentették a COVID-19 megbetegedéshez köthető első halálesetet. Az elhunyt páciens egy járványkórházban kezelt 79 éves nő volt, akit korábban kettes típusú cukorbetegséggel, magas vérnyomással és ütőér-elmeszesedéssel is kezeltek. A szerdai hivatalos adatok szerint Oroszországban 147 fertőzöttet tartottak számon, túlnyomó többségüket a fővárosban.

Anna Popova, a járvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője csütörtökön bejelentette, hogy ezentúl minden Oroszországba külföldről visszatérő személy számára kötelező a héthetes önkéntes karantén. Az érintettek kötelesek egy erre rendszeresített “forródróton” bejelenteni hazatérésüket. Vlagyimir Putyin elnök egyetértett az intézkedésekkel.

Alekszej Potyehin, a szentpétervári állami egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője szerdai Facebook-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy mivel az év végéig nem lesz vakcina a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus ellen, az emberiség nagyobb részének át kell esnie a fertőzésen, és meg fogja szerezni az immunitást.

Meglátása szerint a jelenlegi világjárvány-helyzet fél évig is elhúzódhat a javulást megelőzően. Az oroszországi állapotok pedig, ahol a betegség terjedése még csak kezdeti stádiumban van, mintegy két hét múlva fognak súlyosabbra fordulni, de – mint írta – “ez továbbra is nagyon messze lesz azoktól az járványoktól, amelyeket az emberiség az egész történelme során átélt, az elmúlt 50 év kivételével”.

A szakértő szerint minél tovább él majd az emberiséggel együtt a koronavírus, annál könnyebbek lesznek az általa okozott tünetek. Új formái nem fogják meghaladni az első fertőzés után megszerzett immunitásküszöböt. Potyohin úgy vélekedett, hogy a világjárvány keltette pánik eltúlzott, a koronavírus jobban fertőz ugyan, mint az influenzavírus, de keveésbé, mint a kanyaró kórokozója.

Rámutatott, hogy a 80 ezer fertőzött a milliárdos lakosságú Kínában nem sok. Arra intette olvasóit, hogy ne higgyenek a fertőzés megismétlődéséről szó híreknek, mert a koronavírus ellen kifejlődött immunitás tartós.

A COVID-19 világjárvány körül kialakult “túlfokozott rettegést” bírálta csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is Minszkben, kijelentetve, hogy a világ valószínűleg többet szenved a “pániktól”, mint az új koronavírustól.

Ezt a koronavírust csak pszichózisnak tartom, és végig kitartok emellett

– mondta az elnök fehérorosz egészségügyi és biztonsági vezetőkkel tartott értekezletén. “Teljes egészében meg vagyok győződve arról, hogy ez csak egy újabb pszichózis, amely valaki hasznot húz, valaki pedig szenvedni fog” – fogalmazott, hozzátéve, hogy “a pánik sokkal nagyobb bajt okoz nekünk, mint maga a vírus”.

A 25 éve hatalmon lévő, megválasztása előtt kolhozelnökként dolgozó Lukasenka hétfőn már felszólította a lakosságot, hogy ne pánikoljon, hanem művelje a földet és vezessen traktort, mert “a traktor mindenkit meggyógyít”.

A fehérorosz elnök ugyankkor azt is hangsúlyozta, hogy elegendő védőöltözék, maszk, fertőtlenítő van az országban, de meg kell szervezni a légzőkészülékek gyártását – jelentette a  BELTA állami hírügynökség. Hivatalos adatok szerint az új koronavírus-vírussal eddig 37-en fertőződtek meg Fehéroroszországban.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.