Nem engedélyezte a magyar állam, hogy eladják az Aegon biztosítót – hvg.hu

A Belügyminisztérium a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendelet egyik paragrafusára hivatkozva tagadta meg a tranzakciót.

Március 29-én jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik tovább.

A tranzakciót vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a járvány miatt a Belügyminisztérium is. A magyar állam végül nem engedélyezte az Aegon eladását a VIG-nek, közölte szerdán a bécsi cég.

Azt írták, hogy kedden délután kaptak egy határozatot, amelyben a magyar Belügyminisztérium bejelentette, hogy megtagadják az Aegon magyarországi leányvállalatának külföldi befektető általi tervezett megszerzését. A VIG azt is közölte, hogy 2021 januárja óta tárgyal a magyar pénzügyminiszterrel, a mostani rendelet viszont ellentmond az eddigi tárgyalások menetének.

A tárca a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendelet első paragrafusának 2/d pontjára hivatkozik, amely a külföldi befektetők magyarországi ügyleteinek ellenőrzéséről rendelkezik, például hogy menyire kockázatosak a tranzakciók, vagy mennyire sértik Magyarország biztonsági érdekeit.

A magyarországi Aegon tulajdonosváltását már tavaly novemberben bejelentették, a Telex azt írja, hogy  a Belügyminisztérium, amely a nemzetbiztonsági kockázattal bíró iparágakat (például fegyvergyártást, kritikusinfrastruktúrát, bankokat, biztosítókat) engedélyeztet, hosszabbítást kért, és a számára rendelkezésre álló 60 nap után újabb 60 napig vizsgálódott, ez a közel négy hónap a napokban telhetett le.

A Vienna Insurance Group azt közölte, hogy arra számítanak, hogy ezt a kérdést a sikerül megoldani a közeljövőben. Az Aegon a honlapján azt írta, hogy továbbra is együttműködik a VIG-vel a tranzakció lezárásában.

A tranzakció egyébként a biztosító magyar, a román, a lengyel és a török leányvállalatait érinti, az Aegon vezérigazgatójának korábbi közlése szerint a vételi összeg 830 millió euró.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.