Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Huszonöt százalékkal, 2,48 millió forintról 3,11 millió forintra emelkedtek a magyar használtautó-piacon az átlagárak tavaly januártól decemberig – közölte a Használtautó.hu. Elemzésükből kiderül az is, hogy ugyan a 2019-es év 800 ezer tranzakciójától elmaradt a tavalyi 779 940 tulajdonosváltás,

a hazai autópark ötöde a koronavírus ellenére is gazdát cserélt, decemberben pedig rekordszámú, több mint 36 millió keresést regisztráltak.

Az áremelkedést a kereslet élénkülése mellett a forint gyengülése is hajthatja Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője szerint. Továbbá szerepet játszik benne az is, hogy – az új emissziós és biztonsági előírások miatt – az új autók ára is emelkedett.

A vevők leginkább az 1 millió forint alatti és a 2-3 millió forintos autókat keresik a piacon. 

Az online piactér oldalán indított keresések alapján a múlt év legnépszerűbb használt autója a Skoda Octavia volt, második a Ford Focus, harmadik pedig az Audi A4. A cég jelentése szerint a kereséseknél még mindig erősen jellemző a prémium márkákkal, elsősorban a BMW-vel, a Mercedesszel és az Audival kapcsolatos nézelődések aránya. De egyre fontosabbnak tűnik a fenntarthatósági szempont, így már a használtautó-piacon is egyre népszerűbbek a hibrid és elektromos autók. Ezek a keresések 8 százalékát adják.

Hozzászólások lezárva.